Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH

Radanović: Federalna vlada uništava sve što vodi ka ravnopravnosti Srba

  • Izvor: Srna
  • 18.11.2021.17:32

Vlada FBiH, ali i ovaj entitet u cjelini, nastavljaju aktivnosti da unište svaku pojavu koja bi mogla dovesti do ravnopravnosti srpskog naroda u FBiH, izjavio je večeras Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Komentarišući Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, koji je danas utvrdila Vlada FBiH i uputila na usvajanje Parlamentu, Radovanović je rekao da je činjenica da su u 90 odsto slučajeva ovim zakonskim odredbama pogođeni pripadnici srpskog naroda koji su 1992. godine bili u službi tadašnje JNA.

"Član 39e Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo definitvno stavlja tačku na stotine takozvanih vojnih stanova u FBiH i usvajanjem tog predloženog zakonskog rješenja želi se potpuno ukoniti svaka mogućnost da nosioci stanarskog prava na tim vojnim stanovima i njihovi pravni nasljednici steknu pravo svojine", rekao je Radanović.

Prijedlogom izmjena ovog zakona predviđeno da se nosiocu prava, koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a napustio je stan u FBiH i nakon toga iz istog stambenog ili novoosnovanih stambenih fondova oružanih snaga država nastalih iz bivše SFRJ stekao novo stanarsko, raskida ugovor o otkupu stana u FBiH, te nema prava na njegov povrat niti na upis prava vlasništva.

Nosilac prava koji je zaključio pravno obavezujući kupoprodajni ugovor iz člana 39 stav 1 Zakona, a koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorija BiH i nije stekao novo stanarsko ili tome odgovarajuće, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje.