Sarajevo

Radanović: Na protestu ispred Tužilaštva BiH se očekuje oko 8.000 Srba

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2023. 18:54

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da se na mirnom skupu, koji je najavljen za 1. septembar ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića, očekuje dolazak oko 8.000 Srba.

"U razgovorima sa srpskim udruženjima iz Republike Srpske i FBiH, naročito sa organizacijama koje su proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, došli smo do određenih brojki što se tiče mitinga u federalnom Sarajevu ispred Tužilaštva BiH, a to je 8.000 Srba koji će doći da kažu da je u pitanju opstanak srpstva i u FBiH i u Republici Srpskoj", istakao je Radanović.

On je rekao da je dogovoreno da miting bude organizovan pod nazivom "Srpska pred sudom".

"Miting `Srpska pred sudom` ispred Tužilaštva BiH, tamo gdje su polupani srpski spomenici, biće organizovan u petak, 1. septembra, od 18.00 časova. Još jednom želim da zahvalim svim ljudima koji su se odazvali. Tu smo da napravimo miting i da kažemo da je optužnica protiv Dodika politička, usmjerena da se obezglavi srpski narod i u Republici Srpskoj i u FBiH", ponovio je Radanović.


Kojić: SDS i PDP spinovanjem do političkih poena

Kojić: SDS i PDP spinovanjem do političkih poena

Radanović je podnio zahtjev za održavanje mirnog skupa u petak, 1. septembra, ispred zgrade Tužilaštva BiH kako bi ovoj pravosudnoj instituciji ukazali da treba da prekine sa političkim optužnicama, prvenstveno protiv Dodika i Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Optužnica je, u međuvremenu, vraćena na uređenje i dopunu jer tri tužioca uopšte nisu detaljno opisali koje je krivično djelo su oni počinili, a potom je Sud BiH juče ponovo zaprimio "uređenu optužnicu".

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)