Rast broja zaposlenih ispraznio kasu institucija na nivou BiH

  • 24.01.2020. 09:34

Iako su institucije BiH prošle godine funkcionisale na osnovu odluka o privremenom finansiranju jer nije bila formirana nova vlast ni usvojen budžet za 2019. godinu, to nije dovelo do ušteda na svim poljima, a najveće povećanje rashoda zabilježeno je za primanja zaposlenih čiji je broj nastavio da raste.

Prema podacima iz izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za devet mjeseci prošle godine koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, ukupni rashodi i izdaci iznosili su 635,57 miliona i manji su za oko 31,9 miliona KM u odnosu na isti period godinu ranije.

Za tekuće izdatke iz budžeta je potrošeno 601,4 miliona KM, dok je za bruto plate i naknade izdvojeno 412,5 miliona, što je za 10,3 miliona KM više nego u istom periodu godinu ranije.

Tome je, navedeno je u izvještaju, doprinio veći broj zaposlenih te unapređenja putem internih popunjavanja radnih mjesta u institucijama u BiH gdje radi više od 22.000 osoba.

Za 2,4 miliona su veći i računi na ime naknada troškova zaposlenih i iznosili su 87,7 miliona KM, piše "Glas Srpske".

Prošle godine je, istaknuto je u izvještaju, na snazi bilo privremeno finansiranje zbog čega je izvršenje kapitalnih izdataka znatno manje u odnosu na 2018. godinu.

"Budžetski korisnici nisu bili u mogućnosti započinjati nove ili proširene programe i aktivnosti, nego samo podmirivati tekuće izdatke i nastaviti realizaciju započetih projekata iz prethodne godine", navedeno je u izvještaju koji je usvojen na posljednjoj sjednici Savjeta ministara.

Od januara do kraja septembra prošle godine smanjeni su izdaci za nabavku materijala i unajmljivanje imovine i opreme jer se nekoliko institucija preselilo u objekte koji su i kupljeni za njihov smještaj.

U rasponu od 200.000 do 1,1 milion KM smanjeni su izdaci za usluge prevoza i gorivo, telefonske i poštanske usluge, te putne troškove, dok su ukupni materijalni troškovi smanjeni za 8,6 miliona maraka.

Iz budžeta je isplaćeno oko deset miliona KM za obaveze na osnovu sudskih presuda i članarinu u međunarodnim organizacijama.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм