Опструкција бошњачких министара

Рок за процесуирање ратних злочина до краја 2025. године

  • Извор: АТВ
  • 04.02.2024. 19:13

Породице српских жртава губе наду да ће ратни злочинци икада бити кажњени, дoк Савјет министара опет продужава већ пробијени рок за њихово процесуирање. Тек на захтјев Републичког центара за истраживање рата, на снагу је ступила нова Ревидирана стратегија за окончање предмета ратних злочина. Нови рок је до краја 2025. година.

"Управо онолико времена колико је и протекло у опструкцијама од стране бошњачких министара у Савјету министара, превасходно кроз уопште неусвајање стратегије, а затим и неформирање надзорног органа. Ово је сада само наставак те Ревидиране стратегије, која морам рећи, да је добар документ", каже Виктор Нуждић, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Документ обавезује Суд БиХ да се бави најсложенијим и најприоритетнијим  предметима, док се остали додјељују нижим судовима.судска пракса доказала је да управо бх. Суд одуговлачи процесе ратних злочина почињених над Србима. Само један од примјера је злочин на Озрену и Возући. 

"Процеси одлажу из разноразних  под наводним знацима „процедуралних разлога“  или чак без навођења разлога због чега се одлажу. Говоримо о деценијским процесима који трају, говоримо о процесима за које постоје докази, постоје свједочанства", каже Исидора Граорац, Републичка организација заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Одуговлачењем процеса, свједока из ратног времена је све мање. Надзорно тијело за праћење рада на предметима ратних злочина затражило је да се отклоне неправилности при подизању оптужница и пребацивање одговорности између тужилаштава и судова. све чешћи је проблем и што је БиХ омогућила осумњиченима да пређу границу и буду недостижни правосудним органима и привођењу правди.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: