Uprave Elektroprivrede odbijaju sporazum

Rudari u FBiH nastavljaju prekid proizvodnje

  • Извор: СРНА
  • 26.11.2021. 16:06

Prekid proizvodnje u svim rudnicima u Federaciji BiH koji su u sastavu koncerna Elektroprivrede nastavlja se do daljeg, potvrdio je Upravni odbor Saveza sindikata radnika rudnika uglja u FBiH na danas održanoj sjednici u Kaknju.

Kao razlog za prekid proizvodnje navedeno je odbijanje uprave Elektroprivrede da prihvati sporazum koji su u protekla dva dana sindikati usaglasili sa resornim ministrom u Vladi FBiH Nerminom Džindićem.

Savez sindikata radnika rudnika uglja pozvao je rudare iz Tuzle, Zenice, Kaknja, Breze i Bile, članove njihovih porodica i građane da se u popodnevnim časovima okupe pred rudničkim kapijama ili upravama rudnika.

Predsjedniku DF-a i aktuelenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću upućen je zahtjev da smijeni generalnog direktora Elektroprivrede Admira Anedilju, koji je kadar ove stranke.

Sindikat traži donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Elektroprivrede, kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja, te stavljanje van snage Pravilnika o radnom učinku i Pravilnika o radu.

Takođe, rudari traže i poštovanje odredbi Kolektivnog ugovora, potpunu realizaciju sporazuma koji su Sindikat i Elektroprivreda potpisali 19. maja, smjenu direktora Elektroprivrede i direktora rudnika koji su u primjenu stavili sporne pravilnike o radu i radnom učinku, te utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u FBiH od 1.000 KM.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!