Холандски премијер

Руте: БиХ мора испунити још много услова

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2024. 13:23

Холандски премијер Марк Руте изјавио је данас у Сарајеву да је заједнички интерес свих партнера да БиХ буде чланица ЕУ, али да је потребно да прије тога испуни још много услова.

"Још пуно посла остало је за БиХ прије него што постигне потребан степен испуњености услова за даље кораке ка ЕУ. Потребан нам је суштински напредак по 14 кључних приоритета прије него што дођемо до фазе отварања преговора", указао је Руте.

Руте је након састанка са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто, предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и премијером Хрватске Андрејем Пленковићем, новинарима рекао да Холандија подржава европске амбиције БиХ.

Фон дер Лајен: Напредак БиХ јасно видљив, земљу видимо у ЕУ

Фон дер Лајен: Напредак БиХ јасно видљив, земљу видимо у ЕУ

"Наш заједнички интерес је да БиХ заузме мјесто за столом европске породице као јединствена и суверена земља. Ово је у интересу БиХ, али подједанко и ЕУ да земље кандидати буду што снажније и просперитетније кроз испуњавање свих потребних услова", нагласио је Руте.

Руте тврди да се приступање ЕУ и даље "оцјењује на основу конкретних резултата" у различитим областима, укључујући владавину права и реформе као неодвојиви дио овог процеса.

Он је истакао да БиХ није сама у овим напорима, нагласивши да су Холандија и друге земље чланице ЕУ са Европском комисијом спремне да пруже подршку, што данашња посјета и потврђује.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.