Предсједница Европске комисије

Фон дер Лајен: Напредак БиХ јасно видљив, земљу видимо у ЕУ

  • Извор: Анадолија
  • 23.01.2024. 13:16

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је након састанака с представницима власти у Босни и Херцеговини да је јасно види напредак земље, али да су потребни додатни резултати и провођење реформи.

Фон дер Лајен је након састанка са предсједавајућом Савјета министара БиХ Борјаном Kришто и замјеницима предсједавајуће похвалила је БиХ за стопостотну усклађеност с спољно и безбједносном политиком ЕУ.

“Исказали сте своју посвећеност европском путу. То један од разлога што се 2022. постали земља кандидат. То је био велики потицај за даље искораке, а прошлог децембра је ЕУ донијела историјску одлуку да отвори преступне преговоре када ваша земља испуни критеријум за чланство у довољној мјери", рекла је Фон дер Лајен.

Фон дер Лајен: Будућност БиХ је у ЕУ

Фон дер Лајен: Будућност БиХ је у ЕУ

Додала је да је БиХ забиљежила одређен напредак те усвојила важне законе.

"Показали сте да можете остваривати резултате уколико ваша земља јединствена да крене напријед. Што више резултата остварујете мени више помажете у изради извјештаја који ће одразити тај напредак", рекла је Фон дер Лајен.

Додала је да су с колегама Рутеом и Пленковићем сагласни да БиХ виде у Европској унији.

"Видимо БиХ у Европској унији као јединствену, недјељиву и суверену државу и то је наш заједнички циљ, да на томе радимо. У вашим је рукама да прихватите овај пут који сте одабрали и нека вас ништа не скрене са овог задатог курса", рекла је предсједница ЕK.

Цвијановић: Охрабрује подршка представника ЕУ договорима домаћих политичара

Цвијановић: Охрабрује подршка представника ЕУ договорима домаћих политичара

Званичници су током данашњег разговора разговарали о Плану раста за Западни Балкан који је Европска комисија усвојила у новембру 2023. с циљем доношења неких од користи чланства региону прије приступања, јачања економског раста и убрзавања пријеко потребног социоекономског приближавања. Циљ је омогућити партнерским земљама да интензивирају реформе и улагања како би значајно убрзали процес проширења и раста својих економија.

У ту сврху је предложен нови Инструмент за реформе и раст за Западни Балкан вриједан шест милијарди еура за период од 2024-2027. Исплате ће се вршити тек кад се проведу договорене реформе.

"План раста је својеврсна понуда ЕУ за снажније интегрисање БиХ већ у раним фазама, већ у овом тренутку на заједничко европско тржиште. Ту отварамо врата за пословне субјекте који долазе из БиХ да дјелују на заједничком европском тржишту. Те активности требају пратити реформе, независно о процесу приступања, већ реформе економске природе који ће осигурати једнаке услове пословања. Уколико се ове реформе проведу могу осигурати додатних милијарду евра од ЕУ, тај новац иде у прилог просперитету ЕУ. Уколико земље Западног Балкана развију своје регионално тржиште, очекивани раст БДП-а је 10 посто”, рекла је Фон дер Лајен.

Пленковић се није појавио у Предсједништву БиХ због Комшића, застава Хрватске је ту

Пленковић се није појавио у Предсједништву БиХ због Комшића, застава Хрватске је ту

Додала је да је Европска унија некомплетна без Западног Балкана.

"Споменула сам током састанака сјајан мото који имамо у ЕУ а то је 'уједињени у различитости'. Ви заиста имате разноликост, али сте уједињени у једном циљу, а то је ЕУ. С те стране, треба искористити вријеме како би се усвојили закони који су врло прагматични. Од мојих пријатеља сте чули да је ово кључан тренутак којег не треба пропустити. Велика је ово прилика за БиХ, али и за ЕУ. Увјерени смо да је ЕУ некомплетна без Западног Балкана", казала је.

О томе да ли БиХ треба усвојити свих 14 приоритета до марта или дио њих, казала је да је потребно остварити што више.

"То је кључна порука. Kомисија вам стоји на располагању да вам пружи подршку. Ово је могуће остварити. Позивам вас да искористите нашу подршку како бисте то покушали остварити", казала је Фон дер Лајен.

Огласили се из канцеларије Пленковића након његовог неодласка у Предсједништво БиХ

Огласили се из канцеларије Пленковића након његовог неодласка у Предсједништво БиХ

Посјета европских званичника је услиједила након одлуке Европског савјета у децембру 2023. о отварању приступних преговора Босне и Херцеговине с Европском унијом онда када се постигне неопходан степен усклађености са критеријима за чланство. Европски савјет је такође позвао Kомисију да извијести Савјет о напретку најкасније у марту 2024. у циљу доношења одлуке.

Посјета има за циљ охрабрити власти у Босни и Херцеговини да искористе ову прилику и интензивирају напоре како би до марта 2024. године остварили неопходан напредак по 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије. Осим тога, посјета је прилика и за дискусију о могућностима које нуди План раста Европске комисије за Западни Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.