Састанак у Лакташима

Са лидерима из ФБиХ договорен пакет- све или ништа

  • Извор: АТВ
  • 21.01.2024. 19:15

Све или ништа, то је, каже предсједник Републике Српске, договор са политичким лидерима из другог ентитета.

Док тамо свако мало мијењају причу, у Српској поручују да је договор јасан.

Милорад  Додик каже да је са лидерима Тројке и ХДЗ-а договорено у којем ће правцу ићи Изборни закон БиХ али и избор судија Уставног суда БиХ.

"Мислим да ту стварно има добрих ствари које смо договорили и могу да релаксирају. Ако се буде избјегавало, то што је договорено је пакет све или ништа. Дакле, не можете узети шта ви мислите, нити ја могу да узмем. И ја имам тамо ствари са којима сам незадовољан али у сваком случају трудили смо се да направимо неки компромис који је увијек тежак међу различитим политичким опцијама", каже Додик.

Није усаглашено премијештање Апелационог одјељења Суда БиХ у Бањалуку, и то је тачно, каже Додик.

Додаје је да је атмосфера на састанку показала вољу да се прича о Изборном закону БиХ заврши у Фебруару. Међутим, у другом ентитету као да призивају странце у помоћ.

"Нисам сигурна да хрватска политичка елита прижељкује неку врсту интервенционизма кад је у питању изборни закон. Али и генерално када су у питању односи у БиХ. То је нешто што је ипак својствено бошњачкој политичкој елити која отеже одређене процесе, покушава да добије на времену. У међувремену се закомпликују ствари на неком другом мјесту и онда то користе као неку врсту преговарачког моментума да неке ствари заврше прије свега преко међународних институција", рекла је доцент на Факултету политичких наука у Бањалуци Нина Сајић.

"Пријетње које видимо да ће Кристијан Шмит, самопроглашени високи представник наметнути измјене Изборног закона су још једно скрнављење и демократије и политичког система и свега осталог. Питање изборног законодавства и судства су питања којима се морамо бавити ми унутар БиХ", каже политички аналитичар Филип Матић.

На састанку је договорен цензус од 4% за локалне, а 5% за опште изборе, те да мандат припада странци. Није прихваћен приједлог да ЦИК бира чланове, а посебно не предсједнике бирачких одбора. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм