Izvršni odbor reaguje

SANU: Groteskna laž Turkovićeve, ne postoji "memorandum dva"

  • Извор: СРНА
  • 06.04.2022. 22:12

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) demantovao je postojanje bilo kakvog "memoranduma dva" koji se povodom 30 godina od početka rata u Sarajevu pominje u pismu koje je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila svjetskim zvaničnicima, navodeći da je to svjesna i isplanirana laž bez zadrške.

Poručeno je da se Izvršni odbor SANU drugi put u nekoliko mjeseci susreće sa grotesknim lažima i patološkim konstrukcijama koje nemaju nikakve osnove u djelovanju SANU.

Iz Akademije kategorički tvrde da memorandum dva ne postoji, da je riječ o laži bez zadrške, svjesnoj i isplaniranoj, kao i da je "bolesno citirati nešto što ne postoji, ako se imaju u vidu posljedice takvog postupanja".

"Nivo zla u tekstu gospođe Turković navodi na stid koji će vjerovatno osjetiti svaka normalna osoba", dodaje se dalje i postavlja pitanje čije stavove Turkovićeva iznosi i da li se na laži, optužbama i manipulacijama može ostvariti jedinstvo.

Iz SANU su naglasili da je "prosta istina da memorandumi SANU dva, tri i tako unedogled - ne postoje". te da kreatori obmana koriste jeftine trikove poput one da "hiljadu puta izgovorena laž (postaje istina) i citiranje apsolutno iskonstruisanih tekstova", koji "treba da stvore utisak dokumentarnosti".

"Samo što je gospodin Denis Zvizdić prije nekoliko mjeseci citirao sedam takvih instrukcija, a gospođa Turković ovom prilikom samo jednu", ukazano je iz SANU.

Navedeno je da saslužitelji čudovišta istorije kao da se nisu zasitili krvi i mesa žrtava bez obzira na njihov etnički predznak.

"Kojim snagama je posle toliko godina potreban novi Protokol sionskih mudraca - ne smijemo ni da nagađamo. Stavovi i djelovanje SANU u potpunoj su suprotnosti sa željama onih koji ovakve laži šire. Međutim, gledano upravo kroz odgovarajuće iskustvo SANU, dugo tri i po decenije, bojimo se da preko ovakvih incidenata niko ne smije olako da prelazi", poručeno je iz SANU.

Izvršni odbor upitao je Predsjedništvo BiH kako je moguće da Turkovićeva u svojstvu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara, koja bi trebalo da predstavlja cijelu BiH pred svijetom, potpisuje i šalje tako besramne i bezumne izmišljotine i nečuvene, pa i opasne denuncijacije na račun jedne nacionalne institucije, bez ikakve reakcije najviših organa BiH.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara objavilo je juče da je Turkovićeva povodom "30. godišnjice početka opsade Sarajeva" uputila pismo svjetskim zvaničnicima u kojem, između ostalog, navodi da je BiH poslije 30 godina izložena bezbjednosnoj i političkoj prijetnji koja nije otklonjena, niti je prestala, već i dalje prijeti da izazove širu destabilizaciju.

Za to je okrivila neke od političkih predstavnika Republike Srpske koji, kako tvrdi, vode javnu kampanju protiv državnih institucija, a ta kampanja je, kako je navedeno, direktna posljedica "memoranduma dva" Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) iz 2011. godine.


  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.