Сједница

Савјет министара усвојио одлуку о квалитету нафтних деривата

  • Извор: АТВ
  • 07.12.2023. 17:11

Савјет министара донио је одлуку о квалитету течних нафтних горива којом се уређује тржиште нафтних деривата у БиХ и преузимају одговарајуће ЕУ директиве у овој области.

Побољшање квалитета бензинских и дизел горива и смањење количине сумпора у одређеним течним горивима позитивно ће утицати на квалитет ваздуха и здравље људи, те допринијети испуњавању обавеза из Уговора о успостављању Енергетске заједнице, саопштено је из Савјета министара.

Одлука, која је усвојена на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа и уз корекције на сједници, важна је и за приступ БиХ Свјетској трговинској организацији у контексту завршетка посљедњих билатералних преговора у процесу приступања.

Министри су примили к знању Годишњи ревизорски извјештај о главним налазима и препорукама за прошлу годину и Извјештај о обављеној финанцијској ревизији извјештаја о извршењу буџета институција БиХ за 2022.

На данашњој сједници у другом кругу гласања усвојена је одлука о одобравању вишегодишњег пројекта "Замјена система климатизације у згради Парламентарне скупштине БиХ", вриједног укупно три милиона КМ.

За реализацију овог пројекта у овогодишњем буџету за Службу за заједничке послове институција БиХ обезбијеђено је 1.065.000 КМ, у наредној години биће издвојено милион КМ, а у 2025. години 935.000 КМ.

У образложењу ове одлуке наводи се да су постојећа два расхладна уређаја стара око 40 година, заједно са пратећом опремом, а одржавање није могуће јер се више не производе потребни резервни дијелови, као ни до сада кориштени фреон јер је његова употреба забрањена у ЕУ.

Савјет министара усвојио је мишљење Агенције за државну службу БиХ са конкурсном документацијом и за руководећег државног службеника - генералног секретара Савјета министара именовало Роберта Видовића, најбоље рангираног кандидата након завршене процедуре јавног конкурса.

На приједлог Министарства безбједности Алмин Имамовић именован је за замјеника директора Службе за послове са странцима БиХ, на период од пет година, а Гренко Араповић за помоћника директора за унутрашњу контролу.

Марко Кубатлија именован је за вршиоца дужности директора Агенције за промоцију страних инвестиција у БиХ /Фипа/, до окончања конкурсне процедуре, а највише на три мјесеца, почевши од понедјељка, 11. децембра.

Савјет министара донио је одлуку и о именовању Савјета за спорт БиХ, након што је раније истекао мандат посљедњем сазиву.

Савјет за спорт БиХ највише је савјетодавно тијело Министарства цивилних послова у Савјету министара за развој и квалитет спорта на нивоу БиХ и има 17 чланова бираних између истакнутих спортиста и спортских радника на мандатни период од четири године.

Седам чланова бира се на приједлог Министарства цивилних послова, два предлаже Олимпијски комитет БиХ, једног Параолимпијски комитет БиХ, те по три Република Српска и Федерација БиХ у консултацији са ентитетским и кантоналним министарствима надлежним за спорт, а једног Брчко дистрикт.

УТВРЂЕНИ КРИТЕРИЈУМИ ЗА ИЗБОР КОМИСИЈЕ ЗА КОНЦЕСИЈЕ

Савјет министара утврдио је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа критеријуме за именовање чланова Комисије за концесије БиХ јер је досадашњим члановима истекао мандат.

- Овом одлуком се утврђују општи и посебни критеријуми за избор кандидата, те се дефинише рад данас именоване Комсије за провођење конкурсне процедуре за избор чланова Комисије за концесије БиХ - саопштено је из Савјета министара.

Комисија за концесије БиХ има седам чланова, укључујући предсједавајућег и његове замјенике, међу којима по три члана имају пребивалиште у Федерацији БиХ и у Републици Српској, а један у Брчко дистрикту.

Чланове Комисије за концесије именује Парламентарна скупштина БиХ на приједлог Савјета министара.

Савјет министара је на приједлог Министарства безбједност донио одлуку о именовању делегације БиХ при Комитету експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности /Манивал комитет Савјета Европе/.

Делегација БиХ /Манивал делегација/ као привремено, интерресорно и стручно тијело Савјета министара, између осталог, представљаће БиХ и учествовати у раду Манивал комитета, те обављати друге активности ради реализације међународних обвеза БиХ у подручју борбе против финансирања терористичких активности и прања новца.

За шефа Манвал делегације БиХ одређена је Ивана Веселчић из Министарства безбједности, а чланови су представници надлежних државних, ентитетских и институција Брчко дистрикта.

Манивал делегација БиХ за свој рад одговара Савјету министара којем најмање једном годишње подноси извјештај о раду, путем Министарства безбједности.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)