Čedomir Antić

SDA neustavnim sredstvima mijenja ratni ishod u BiH

  • 27.01.2019. 12:43

Istoričar Čedomir Antić ocijenio je da je suštinska ideja inicijative Bakira Izetbegovića i SDA o promjeni imena Republike Srpske da se mirnim, neustavnim sredstvima, promijeni ratni ishod u BiH.

"Rat je vođen oko toga da se zaštiti ravnopravnost naroda. Proglašenje nezavisne takozvane Republike BiH izvršeno je protivno ustavu nekadašnje BiH, tako što su prekršena prava Srba i Hrvata", rekao je Antić za Prvu televiziju. 

On je istakao da su Srbi u ratu odbranili to pravo i velike sile su im Dejtonskim sporazumom omogućile ne samo da imaju jednaka prava, nego i svoj entitet. 

"Postoji jedna grupacija među Bošnjacima, delimično i među Hrvatima, koji žele da emancipuju BiH kao državu u kojoj Srbi neće imati prava. To bi bilo isto kada bi neko u bivšoj Jugoslaviji ukinuo prava Slovencima i Hrvatima i promenio ime Sloveniji i Hrvatskoj", objasnio je Antić. 

On smatra da postoji nekoliko razloga zašto je do inicijative došlo baš sada, a jedan od njih je proces uspostavljanja novih nacija, koji se vrši u negativnom odnosu prema Srbima. 

"Prvo, stvaranje moderne nacije podrazumeva uspostavljanje određenog odnosa prema Srbima, koji su nekada bili većina u BiH. Te nove nacije moraju da izgrade svoj identitet nekako u negativnom odnosu prema Srbima i to je nažalost tako", rekao je Antić. 

On kaže da je drugi razlog to što su izbori pokazali da će politika koja je vođena u proteklih 12-13 godina biti nastavljena, pa je "potreban neki zahtjev".