Serološki ili PCR test uz putne isprave ulaznica u zemlje regiona

  • 19.08.2020. 19:01

Crnogorci su opet promijenili odluku. Državljani BiH ponovo mogu ući sa negativnim serološkim testom na virus korona. To je test čiji rezultati pokazuju da nemate antitijela. Dakle, za prelaz preko granice Crne Gore, nije vam potrebno da imate pozitivan rezultat antitijela na virus korona. Odnosno, niste morali “preležati” koronu, kako je bilo prije četiri dana, da biste otišli na crnogorsko primorje. Sada je tamošnja Vlada na snagu vratila odluku koja je važila mjesecima unazad, zbog, kako objašnjavaju, velikog broja rezervacija u njihovim turističkim kapacitetima.

“Za sve one ljude, odnosno zemlje koje su imale povoljnije uslove prije promjene u petak, odnosno izjednačavanja zemalja na listi, zato što se javilo skoro 1.000 ljudi koji su po ranijim uslovima rezervisali i uplatili smještaj u našim turističkim kapacitetima i zbog toga je do daljnjeg dozvoljeno da iz tih zemalja koje su imale povoljnije uslove i sa IgM negativnim testom i sa ECLIA negativnim testom”, kaže Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Što se Srbije tiče, tu je prelaz preko granice za bh državljane nesmetan, pa je dovoljno da ponesete pasoš ili ličnu kartu. Do promjene nije došlo ni ako se zaputite na hrvatsko primorje. Poslovno pozivno pismo, turistički vaučer ili medicinska potvrda ako je u pitanju liječenje, to je ono što hrvatska granična policija očekuje od vas da predate uz pasoš i, svakako, validan test.

“Njihove odluke koje su važile od ranije su produžene do 31.08, to podrazumijeva već poznate uslove za ulazak u Hrvatsku državljanima BiH. U svakom od ovih slučajeva, negativan PCR test, ne stariji od 48 časova je neophodan da bi se ušlo u Hrvatsku", kaže Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj.

Ipak, za sve državljane ovih država regiona, granice BiH su još od ranije otvorene. A znatno lakše na teritoriju BiH odnedavno ulaze i iz ostalih zemalja.

“Najnovijom dopunom odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, od 16. jul omogućen je ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica EU i zemalja članica Šengenskog sporazuma, kao i strancima koji posjeduju višekratnu šengensku vizu ili vizu zemalja EU. Da bi ušli u BiH, potreban je i negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati”, kaže Franka Vican, portparol Granične policije BiH.

A gdje god da se zaputite, ne zaboravite se pridržavati mjera – nosite masku, održavajte distancu i vodite računa o higijeni.

Тагови:
  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.