"Istina je potrebna svima u BiH"

Šinaba: Izvještaj Nezavisne komisije put ka pomirenju

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2021. 09:10

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine može i treba da bude put ka pomirenju, jer istina je potrebna svima u BiH i regionu radi procesa pomirenja i suživota, izjavio je član komisije Adenrele Šinaba.

Ovaj ugledni međunarodni policijski ekspert iz Nigerije istakao je da je tokom rada u Komisiji, u kojoj je autor cijelog jednog poglavlja iz ugla kriminalističke istrage, uočio propuste u radu istražnog tima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju /MKSJ/.

"Taj istražni tim nije istraživao okolnosti stradanja, što smatram značajnim segmentom istrage. Taj tim je, takođe, propustio da utvrdi status pripadnika kolone, odnosno da li se radilo o vojnoj koloni ili koloni civila, a kroz naše istraživanje nedvosmisleno je utvrđeno da se radilo o vojnoj koloni pripadnika 28. divizije /takozvane/ Armije BiH", rekao je Šinaba za "Glas Srpske".

On ističe da je, uprkos ogromnom broju dokaza, istražni tim MKSJ jednostavno prihvatio i prezentovao listu nestalih lica Međunarodne komisije za nestala lica kao listu žrtava ratnog zločina.

"Rekonstrukcija događaja u vezi sa kretanjem pomenute kolone, odnosno proboj iz okruženja, predstavlja jedan od značajnih dijelova našeg izvještaja. Na osnovu procjene gubitaka bazirane na izjavama svjedoka preživjelih u proboju i izvještajima /takozvane/ Armije BiH, sa velikom vjerovatnoćom možemo reći da je tokom cijele rute kretanja kolone stradalo u borbama, međusobnim obračunima i samoubistvima između 4.000 i 5.000 ljudi", zaključuje Šinaba.

Prema njegovim riječima, upravo na osnovu tog broja, kao i analizirajući ukupan broj stradalih, Komisija je bila u mogućnosti da vrši procjenu broja zarobljenih u proboju.

"Na osnovu analiziranih podataka procjenjujemo da je minimalan broj zarobljenih između 1.500 i 2.000, a maksimalan između 2.500 i 3.000 ljudi. Kako bismo utvrdili broj osoba koje su ubijene u masovnim strijeljanjima, polazimo od pretpostavke da je ukupan broj zarobljenih učesnika u proboju maksimalan broj strijeljanih lica", objašnjava Šinaba.

On dodaje da se pri tome mora uzeti u obzir činjenica da određeni broj zarobljenika nije strijeljan, već je kasnije razmijenjen.

Kada se govori o procjenama broja zarobljenih pripadnika 28. divizije takozvane Armije BiH, on ističe da su korišćene izjave učesnika u ovoj vojnoj koloni koje su dokumentovale bošnjačke službe vojne i državne bezbjednosti.

"Pored tih izjava koje je analizirala komisija, postoje i drugi relevantni dokazi koji izvještaj Komisije čine vjerodostojnim. Tu mislim na aero-snimke američke obavještajne platforme `U2`, kao i procjene broja prevoznih sredstava /autobusa i kamiona/ koji su korišćeni za prevoz ratnih zarobljenika iz Bratunca prema mjestu Batkovići u opštini Bijeljina. To su činjenice pred kojima se ne smije okretati glava i zatvarati oči", navodi Šinaba.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм