Nije postojala entiteska većina

Sjednica PD PS BiH: Zaključci u vezi sa Ukrajinom nisu usvojeni

  • Извор: АТВ
  • 04.03.2022. 19:08

Hitna sjednica Predstavničkog doma o krizi u Ukrajini završena je bez usvojenih zaključaka, jer nije postojala entiteska većina. Srbi se danas nisu pojavili u BH Parlamentu, jer po Ustavu nisu ni nadležni da vode spoljnu politiku. Federalni parlamentarci bi itekako da je vode, ali i da se obračunaju sa Rusima. U sali se najviše govorilo o sankcijama prema Rusiji, i dolasku NATO trupa u BiH.

"Uputiti zahtjev svim zemljama i organizacijama članicama Savjeta za provođenje mira da hitno suspenduju Rusku Federaciju iz ovog tijela", rekla je Edita Đapo, poslanik SBB-a u PD PS BiH.

"Da se odmah raskine sporazum između Savjeta ministara i Ruske Federacije o bezviznom režimu za državljane Rusije", rekao je Damir Arnaut, poslanik NS u PD PS BiH.

"Tražimo prisustvo NATO trupa u BiH", rekao je Predrag Kojović, poslanik NS u PD PS BiH.

Entiteske većine nikada neće biti za bilo kakve sankcije prema Rusiji, poruka je iz Banjaluke. SNSD-ova Snježana Novaković Bursać današnju sjednicu sa federalnim poslanicima nazvala je predstavom za javnost.

"Današnja sjednica Predstavničkog doma na kojoj nisu učestvovali poslanici iz Republike Srpske bila je jedna predstava za javnost, pokušaj dodovoravanja, čak i nepotrebno kad niko od njih to i ne traži određenih stranaka nekim centrima što i ne vidim nikakvu dobru namjeru", rekla je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.

Da namjera nije iskrena oko zakazivanje Hitne sjednice i raspravljanju o Ukrajini jasno je bilo i Hrvatima. HDZ-ova Borjana Krišto jasno je stavila do znanja da u zajedničkim institucijam nema odlučivanja bez Srba, dok njen stranački kolega Nikola Lovrinović smatra da nije bilo iskrene namjere da se raspravlja o ukrajinskoj krizi.

"Bez obzira šta ovdje piše, jedan ih je dio došao ovdje da kaže svoje osobne frustracije i političke ciljeve, jedan dio je izrazio licemjerje, dakle koje je samo njemu svojstveno", rekao je Nikola Lovrinović, šef Kluba HDZ-a u PD PS BiH.

Današnja sjednica je zloupotreba Predstavničkog doma, kaže i SNSD-ova Sanja Vulić. Političko Sarajevo ne zanimaju ni Rusija, ni Ukrajina, svjesni da smo nebitni, premali i neuređeni da uopšte iznosimo stav. Ono što ih zanima jeste medijski prostor u kome mogu da bljuju na Srbe i Milorada Dodika, poručila je Vulićeva. 

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.