Sud BiH

Slučaj "Mahmuljin": Јoš se čeka medicinska dokumentacija

 • Izvor: Srna
 • 17.10.2022. 13:26

Sud BiH još čeka medincisku dokumetnaciju od nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina, ali konstanto preduzima zakonom propisane radnje koje se odnose na to da on bude upućen na izdržavanje kazne zatvora, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Iz Suda su naveli da Mahmuljin ima rok do 3. novembra da dostavi potrebnu medicinsku dokumentaciju koju je od njega zatražio sudski vještak.

- Sud BiH je 3. oktobra zaprimio nalaz vještaka kojim je osuđeni Sakib Mahmuljin obavezan da dostavi određenu dodatnu medicinsku dokumentaciju u roku od 30 dana da bi se vještak dodatno očitovao - pojasnili su iz Suda BiH.

Iz ove institucije su 30. septembra rekli da do tada nije završeno vještačenje medicinske dokumentacije jer Sudu BiH nije dostavljen nalaz i mišljenje vještaka da li se osuđeni Mahmuljin može liječiti u BiH i može li putovati.

- Sud će nakon zaprimanja nalaza i mišljenja vještaka odlučiti o daljem preduzimanju zakonskih radnji - navedeno je iz Suda BiH u odgovoru na pitanje Srne da li se može očekivati da se pravosnažno osuđeni Mahmuljin vrati ili bude izručen iz Turske i šta je na tom planu preduzeo Sud BiH.

U Sudu BiH je početkom avgusta rečeno Srni da osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora od osam godina jer se, prema obavještenju koje je dostavio njegov branilac, nalazi na liječenju u Turskoj.

Kako je tada navedeno, Mahmuljinu u toku krivičnog postupka i sve do njegovog okončanja nisu bile izrečene mjere zabrane.

Presuđeni ratni zločinac nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio je BiH i umjesto u zatvor otišao je u Tursku.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Јedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH.

Tagovi:
 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 23:15 Serija: Biro (12+)

  Jedna od najpoznatijih istorijskih drama i televizijskih serija.