KDT na testu

Smijeniti Debeveca i ostati principijelan ili ga ostaviti na funkciji i pokazati da isti standardi ne važe za sve

  • 17.09.2020. 13:49

Kancelarija disciplinskog tužitelja (KDT) i Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH imat će priliku da na primjeru predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca pokažu da li primjenjuje iste standarde na sve nosioce pravosudnih funkcija. Ukoliko standardi budu isti KDT i VSTS BiH trebali bi u što skorije vrijeme smijeniti Debeveca s pozicije predsjednika Suda BiH, piše PRESS.

Konačnom odlukom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH jučer je razriješena predsjednica Opštinskog suda u Mostaru Divna Bošnjak. Ona je razriješena zato što je zaposlila svog bratića u sud u kojem je predsjednica. Iako je sprovedena konkursna procedura, prema informacijama Raporta, Bošnjak se nije izuzela.

Uprkos tome što Tužilastvo HNK nije pronašlo nezakonitosti i činjenje krivičnog djela, niti je nadležna inspekcija utvrdila nepravilnosti, Bošnjak je razriješena zbog toga što je VSTS BiH smatrao da se morala izuzeti iz procedure. Ovakva odluka je donesena zbog ponašanja koje šteti ugledu sudijske funkcije.

O tome koliko je štete ugledu sudijske funkcije nanio Ranko Debevec sakrivanjem svog dvojnog identiteta u Španiji suludo je uopšte govoriti. Ako se VSTS i u slučaju Ranka Debeveca bude vodio principom zaštite ugleda sudijske funkcije onda možemo očekivati da će se Debevec još kratko zadržati na poziciji predsjednika Suda BiH. 

Prošle godine VSTS se našao pod žestokim kritikama medija i analitičara zbog slučaja "Saša Labotić". Naime, nakon što je VSTV BiH imenovao Sašu Labotića za okružnog tužioca u Banjoj Luci otkriveno je kako Labotić nije prijavio VSTs-u presudu iz 2008. godine, a koja formalno-pravno ne postoji jer je brisana iz kaznene evidencije. 

Te 2008. godine Labotić je osuđen jer je 2005. godine kao vlasnik samostalne radnje "Oskar 2000" bez odobranja autora "iznajmljivao video filmove, DVD-ove i DIVIX filmove za kućnu upotrebu". Ova presuda, kako smo i naveli, brisana je iz kaznene evidencije što znači da u pravnom smislu ona ni ne postoji. 

Ipak, 16. oktobra 2019. godine VSTS je donio jednoglasnu odluku o odbijanju žalbe Saše Labotića i potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komsije, kojom je ovaj tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka razriješen dužnosti.

Ako je Saša Labotić 2019. godine smijenjen jer je sakrio presudu zbog nezakonitog iznamljivanja DIVIX filmova za kućnu upotrebu – presudu koja je brisana iz kaznene evidencije – onda je logično očekivati da će i Ranko Debevec biti smijenjen s pozicije predsjednika Suda BiH zbog toga što je sakrio da ima drugi identitet u Španiji. 

O tome šta je ozbiljnije, sakrivanje toga da je okružni tužilac u prošlosti nezakonito iznajmljivao CD-ove s filmovima ili sakrivanje toga da predsjednik Suda BiH ima dvojni identitet, suludo je uopše govoriti.

Upravo oni koji su najviše kritikovali VSTS zbog slučaja Saše Labotića te ukazivali na to da on mora biti pod hitno smijenjen danas brane i pokušavaju opravdati predsjednika Suda BiH. Tako je odjednom ukazivanje na nezakonitosti Ranka Debeveca od medija bliskih direktoru OSA BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica označeno kao "pokušaj rušenja Suda BiH". 

Dakle, oni koji traže poštivanje zakona i zalažu se za pravnu državu prozivaju se "rušiteljima Suda BiH", dok se oni koji podržavaju nezakonitost nazivaju "zaštitnicima Suda BiH". Negdje smo debelo pogriješili u takvoj percepciji. 

Labotić i Bošnjak, za razliku od Debeveca, nemaju direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica na svojoj strani. Da kojim slučajem imaju, mediji bliski Mehmedagiću, uvjeravali bi nas kako upravo od ostanka Labotić i Bošnjak zavisi postojnost pravosuđa u Republici Srpskoj i HNK i da napad na njih predstavlja napad na nezavisne institucije države.

(PRESS)