Поруке и позиви

Тајна сакривеног мобилног телефона Ранка Дебевца: Стижу резултати вјештачења

  • Извор: Аваз
  • 04.03.2024. 23:01

Тужилаштво БиХ ускоро ће добити резултате вјештачења одузетих и откључаних телефона суспендованог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца, који се већ трећи мјесец налази у притвору у Војковићима, заједно с Османом Мехмедагићем Осмицом, бившим директором Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА).

Они су ухапшени у децембру прошле године у афери „Прислушкивање“, а недавно је истрага проширена и на друге догађаје и предмете.

Два уређаја

Одмах након хапшења одбили су дати шифре својих мобилних телефона. Дебевец је имао три уређаја и четири картице, а Мехмедагић два уређаја. Међутим, истражиоци су их успјели откључати. Чак је пронађен и мобилни телефон који је Осмица пет минута прије хапшења замијенио. Тужилаштво је у посједу овог „сакривеног уређаја“ и послат је на вјештачење.

Међутим, кључан је мобилни телефон Самсунг који је Дебевец покушао изнијети из СИПА и који је крио након хапшења у доњем вешу. Управо се Тужилаштво базирало на овај уређај, те на поруке и позиве које је Дебевец слао и добијао. Неке су поруке биле криптоване, тачније намјештене да се саме бришу.

Но, постоји јасан траг коме је ухапшени предсједник слао поруке, кога је све звао и наређивао шта треба да ради. Тужилаштво већ има изјаве свједока, више од пет из Суда, које поткрепљују тезу о уништавању списа и праћењу свједока.

Судски савјети

Али постоји и траг кога је све звао Дебевец у Високом судском и тужилачком савјету, каква је његова улога у одабиру судија у судским поступцима и ко је, путем ЦМС, помагао Дебевцу да се бирају судски савјети. Ове ће поруке изазвати потрес у правосуђу јер су многи били у дослуху с њим, пише Аваз.

До нове одлуке о притвору има још 10 дана. Вјерује се да би могла ускоро услиједити нова хапшења и претреси.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина