"Borba sa vjetrenjačama"

Šmit ponovo prijeti

  • Извор: АТВ
  • 05.07.2022. 18:57

Kristijan Šmit ponovo prijeti bonskim ovlašćenjima. Ovaj put zbog osnivanja Agencije za lijekove Republike Srpske. Sačekaće, ipak, sutrašnje zasijedanje Ustavnog Suda BiH koji će razmatrati apelaciju bošnjačkog člana Predsjedništva. Ne otkriva Šmit ipak kako zna kada Ustavni sud zasijeda, i kako unaprijed zna kakva će odluka Suda da bude.

"Istina je da ne želim da plašim ljude, ali sasvim jasno ću da ponovim da je Dejtonski mirovni sporazum crvena linija za mene. Nadam se da su shvatili da sam spreman da primijenim i bonska ovlašćenja, iako to ne želim. Dakle, sačekajmo šta će sud odlučiti, a onda ćemo djelovati", rekao je Kristijan Šmit.

Borba sa vjetrenjačama. Tako sve naziva srpski član Predsjedništva. Milorad Dodik ponavlja da njemački državljanin nema status visokog predstavnika, jer ga u SB nisu potvrdile Rusija i Kina. Samim tim ni od bonskih ovlašćenja nema ništa.

"Pet članica SB i dvije neće. Morate da imate njihovu saglasnost. Vi nama kažete, nema veze Rusija, nema veze Kina. Mi kažemo mi to ne priznamo. Čovjek nije visoki predstavnik i ne može da bude visoki predstavnik. A to je taj imperijalni nagon da oni stalno nečim upravljaju", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Kristijan Šmit se identifikao kao direktni naručilac odluke i presude Ustavnog suda, očigledno unaprijed zna kada će i zasjedati i koje odluke donijeti taj isti sud. Kaže to savjetnik srpskog člana predsjedništva, Radovan Kovačević. SNSD ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika u BiH, kao ni korištenje bonskih oblaštenja, poručuje Srđan Mazalica.

"Svaka njegova intervencija, mi nismo poštovali, i naravno da nećemo poštovati i nećemo primjenjivati. Premijer je rekao da će Srpska sprovoditi svoje akte, i kada je u pitanju Agencija za lijeokve Republike Srpske", rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Agencija za lijekove Srpske je formirana, rekao je tada predsjdnik Vlade i dodao da se od toga neće odustati. Džaferović je krajem prošlog mjeseca uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, i zatražio njihovo ukidanje.