Изборни закон

СНСД неће подржати измјене које је предложио СДА

  • Извор: СРНА
  • 27.12.2023. 14:59

Посланици и делегати Парламентарне скупштине БиХ су са представницима Централне изборне комисије /ЦИК/ расправљали о Изборном закону, а данашњи састанак су неки учесници оцијенили само као један у низу, док је по оцјенама других био веома користан.

На састанку са парламентарцима учествовали су предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић и чланови ЦИК-а Владо Рогић, Жељко Бакалар и Јован Калаба, са којима су размијењене информације, мишљења и ставови о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који ће бити разматран на хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у петак. 

Састанак је сазван на основу закључка усвојеног на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ којим се предсједник и чланови ЦИК-а БиХ позивају да организују састанак са представницима свих политичких странака у Парламентарној скупштини БиХ ради представљања приједлога за измјене изборног законодавства и приједлога за усвајање пакета интегритета изборног процеса као што су увођење нових технологија у изборни процес, те приједлога за унапређење процеса рјешавања изборних спорова.

На састанку је указано на потребу за хитним измјенама Изборног закона БиХ којим би се обезбиједиле нове одредбе у вези са увођењем нових технологија у изборни процес у БиХ.

На састанку је истакнуто да су за нова рјешења у области дигитализације изборног процеса, поред обезбјеђења законодавно-правног оквира, неопходна значајна финансијска средства и обучени кадрови у области ИТ технологија, истраживање тржишта, провођење јавне набавке, именовање независне спољне ревизије која ће контролисати и надзирати добављача опреме и услуга, регрутовање, едукација и сертификација особља, осигурање сигурности система и његове отпорности на кибернетичке нападе, адекватна обука чланова бирачких одбора и изборних комисија, као и обавезно тестирање опреме путем пилот-пројекта. 

На састанку је указано и на потребу обезбјеђења високог нивоа интероперабилности и професионалне сарадње више државних институција те формирања координационог тијела за праћење цијелог процеса, као и формирање државног тима за одговор на могуће компјутерске инциденте. 

На данашњем састанку је разговарано и о приједлогу Изборног закона који је предложила СДА. 

Посланици и делегати из СНСД-а након састанка су рекли да они неће подржати измјене Изборног закона које је предложила СДА, док неки од учесника сматрају да је ријеч о добром приједлогу и да га треба подржати. 

Сњежана Новаковић Бурсаћ и Мирослав Вујичић су у име СНСД-а поручили да закон који предлаже СДА није прихватљив, док су за ЦИК рекли да је самоиницијативно намијенила себи да најосјетљивија питања изборног процеса регулише правилницима, а не законски. 

Зденко Ћосић из ХДЗ-а рекао је да су они очекивали конкретне приједлоге и технолошке новитете.

Он је навео да је очекивао конкретне приједлоге ЦИК-а и технолошке новитете. 

Шериф Шпаго из СДА је рекао новинарима да поздравља одржавање овог састанка, јер је између осталог ЦИК упознао парламентарце с оним што је чинио на унапређењу интегритета изборног процеса у БиХ. 

Будући да је СДА предложила техничке измјене Изборног закона БиХ у смислу увођења нових технологија у изборни процес, ЦИК је по Шпагиним ријечима поздравио предвиђену клаузулу да те новине буду примјењиве од општих избора у БиХ у 2026. години знајући из искустава сусједних земаља да ове врсте промјена није могуће преко ноћи учинити примјењивим у пракси. 

Он је навео да би увођење нових технологија, према процјенама из ЦИК-а, коштало отприлике 32 милиона евра, као и да је ЦИК у овој години тражио да у буџету БиХ буде предвиђен дио новца, али није било позитивног одговора из Министарства финансија и трезора у Савјету министара. 

Шпаго сматра да ће приједлог СДА бити подржан већином гласова у Представничком дому, мада га СНСД и ХДЗ неће подржати. 

Саша Магазиновић из СДП-а сматра, такође, да је данашњи састанак био добар и да би слична састајања ЦИК-а и доносилаца одлука била веома корисна и убудуће. 

Упитан за став Тројке о измјенама изборног законодавства какве је предложила СДА, Магазиновић истиче да их је СДП први иницирао раније и да ће тај приједлог подржати. 

И Магазиновић напомиње да је добро што ЦИК предлаже да се предвиђена пуна примјена закона планира од избора 2026. и да вјерује да ће приједлог СДА бити подржан у Представничком дому, али није желио прогнозирати његову судбину у Дому народа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: