Profesor na FPN

Šolaja: Rezolucija - nova era za BiH bez visokog predstavnika

  • Извор: СРНА
  • 04.11.2021. 11:09

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja ocijenio je da jednoglasno usvajanje Rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN o stanju u BiH predstavlja novu eru za BiH, koja podrazumijeva da se mora naučiti živjeti bez visokog predstavnika.

"Mislim da je urađen kompromis jer je očigledno da je svima bilo važnije da se EUFOR-u produži mandat u BiH kao simboličkoj misiji koja ima 500 do 600 vojnika koji ne mogu u toj mjeri uticati na situaciju u BiH", rekao je Šolaja Srni.

Šolaja je napomenuo da je vrijednost regiona u međunarodnom političkom smislu podigla Kina koja je stala uz Rusiju sa zahtjevom da se ugasi Kancelarija visokog predstavnika u BiH, ističući da će se to najvjerovatnije i desiti bez nekog glasanja za godinu dana.

"Posebno je interesantno da visoki predstavnik dolazi iz zemlje koja nije članica Savjeta bezbjednosti, a svojevremeno je uticala na to da se donesu bonska ovlašćenja. Sada jedino što preostaje akterima u BiH jeste da pokušaju da se dogovaraju o svemu onome o čemu se nisu dogovarali, a što je razrješavao visoki predstavnik", istakao je Šolaja.

On je naveo da je sva kriza u BiH nastala zbog toga što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko na svoj način nametnuo izmjene Krivičnog zakona, vjerovatno očekujući da će to po inerciji biti prihvaćeno u Savjetu bezbjednosti UN ili nekoj drugoj sredini.

"Sada se desilo da je to ne samo neprihvatljivo za mnoge, nego je to istovremeno i način na koji BiH ide u veliku krizu u kojoj učestvuju velike sile", pojašnjava Šolaja.

Šolaja smatra da je bolje sada da vide sa političkim akterima kako BiH može da funkcioniše bez presuđujuće odluke neke od velikih sila i da se sami dogovaraju.

On je naveo da pripadnici EUFOR-a u BiH simbolično obilježavaju prisustvo međunarodne zajednice u pogledu bezbjednosti, iako je cilj i te misije da jednog dana napusti BiH.

Prema njegovim riječima, jednoglasno usvajanje Rezolucije pokazuje da se ni američka politika više ne može ostvarivati bez saglasnosti drugih, pogotovo što je vjerovatno procjena da regionalna situacija, a pogotovo situacija u BiH, ne spada u takav red prioriteta da se zbog toga treba konfrontirati sa drugim velikim silama.

On je dodao i da je ovo posebno značajno jer dolazi u vrijeme kada Amerika ima dosta problema sa autoritetom zbog nesretnog povlačenja iz Avganistana i nekih drigih kriza u kojima intervencija nije išla u željenom pravcu.

"Nije se moglo rizikovati da se doživi još jedan neuspjeh i u BiH jer se radi o odluci na bazi međunarodnog prava gdje su stvari kristalno jasne – nema odluke o imenovanju Kristijana Šmita", zaključio je Šolaja.

Savjet bezbjednosti UN juče je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik. 

Тагови: