Напади на Србе

Срби нису безбједни у другом ентитету

  • Извор: АТВ
  • 16.01.2024. 19:45

Након низа пријетњи, провокација и напада на Србе у другом ентитету, АТВ-у се јавио Рамо Исак, тамошњи министар унутрашњих послова. И одмах рекао да не би коментарисао паљење српске заставе у Зеници као ни њено скидање са цркве у Коњицу. Зашто то неће да коментарише? Вјеровали или не, одговорио је да у то вријеме није био у БиХ и да нема довољно информација.

Што се осталих случајева тиче: каменовања куће српске повратничке породице у Мостару на Божић и пуцњава поред манастира Завала, Исак је, изгледа, тада био у БиХ, па је за те случајеве имао шта да каже. 

„Ради се на свим предметима и сви предмети су при крају, већ су одређена лица процесуирана по одређеним кривичним дјелима“, рекао је Рамо Исак, министар унутрашњих послова ФБиХ.

А не би био ни први пут да се имена управо тих лица никада не сазнају. Активностима и малим бројем информацијама нису задовољни у Одбору за заштиту Срба у Федерацији. Забрињавајућа је, кажу, чињеница да су се у тако кратком року догодила већ четири напада. 

„Једноставно они сматрају православље и Србе неким страним елементом који треба напасти. Ово је чисто људска прича у којој Срби стварно имају проблем на подручју Федерације да могу функционисати, једноставно не могу да функционишу у нормалним условима. Сваки дан може доћи до  проблема или да вас нападну, опљачкају“, рекао је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ. 

Све то су само докази да Срби нису безбједни на територији другог ентитета, упозоравају безбједњаци. Мржња нема оправдање.  

„Оно што је за критику јесте понашање такозване међународне заједнице, америчке британске амбасаде и ОХР-а који различито реагују, један дисонантан тон у Републици Српској довољан да реагују из америчке амбасаде и ОХР-а док много грубљи напади у Федерацији остају без реакције“, сматра Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци. 

Од почетка ове године Срби немају мира у другом ентитету. За десетак дана неколико напада. У прошлој години десило их се 65.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм