Napadi na Srbe

Srbi nisu bezbjedni u drugom entitetu

  • Izvor: ATV
  • 16.01.2024. 19:45

Nakon niza prijetnji, provokacija i napada na Srbe u drugom entitetu, ATV-u se javio Ramo Isak, tamošnji ministar unutrašnjih poslova. I odmah rekao da ne bi komentarisao paljenje srpske zastave u Zenici kao ni njeno skidanje sa crkve u Konjicu. Zašto to neće da komentariše? Vjerovali ili ne, odgovorio je da u to vrijeme nije bio u BiH i da nema dovoljno informacija.

Što se ostalih slučajeva tiče: kamenovanja kuće srpske povratničke porodice u Mostaru na Božić i pucnjava pored manastira Zavala, Isak je, izgleda, tada bio u BiH, pa je za te slučajeve imao šta da kaže. 

„Radi se na svim predmetima i svi predmeti su pri kraju, već su određena lica procesuirana po određenim krivičnim djelima“, rekao je Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

A ne bi bio ni prvi put da se imena upravo tih lica nikada ne saznaju. Aktivnostima i malim brojem informacijama nisu zadovoljni u Odboru za zaštitu Srba u Federaciji. Zabrinjavajuća je, kažu, činjenica da su se u tako kratkom roku dogodila već četiri napada. 

„Jednostavno oni smatraju pravoslavlje i Srbe nekim stranim elementom koji treba napasti. Ovo je čisto ljudska priča u kojoj Srbi stvarno imaju problem na području Federacije da mogu funkcionisati, jednostavno ne mogu da funkcionišu u normalnim uslovima. Svaki dan može doći do  problema ili da vas napadnu, opljačkaju“, rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. 

Sve to su samo dokazi da Srbi nisu bezbjedni na teritoriji drugog entiteta, upozoravaju bezbjednjaci. Mržnja nema opravdanje.  

„Ono što je za kritiku jeste ponašanje takozvane međunarodne zajednice, američke britanske ambasade i OHR-a koji različito reaguju, jedan disonantan ton u Republici Srpskoj dovoljan da reaguju iz američke ambasade i OHR-a dok mnogo grublji napadi u Federaciji ostaju bez reakcije“, smatra Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci. 

Od početka ove godine Srbi nemaju mira u drugom entitetu. Za desetak dana nekoliko napada. U prošloj godini desilo ih se 65.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.