Објављено на друштвеним мрежама

Средњошколци са ратним заставама у Тузли обиљежавају тзв. "дан независности"

  • Извор: СРНА
  • 29.02.2024. 12:57

Ученици средњих школа у Тузли под ратним застава прослављају такозвани "дан независности БиХ", који се у Републици Српској сматра почетком крвавог рата.

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се велики број ученика који се у колони крећу кроз град машући ратним заставама такозване Армије БиХ, пише Срна.

Тузлански портали најавили су за данас свечани дефиле ученика основних и средњих школа поводом 1. марта, који се само прославља у Федерацији БиХ.

Сличан дефиле тим поводом за сутра су најавили и у Брчко дистрикту, а као лице које ће да их предводи помиње се Санин Муса, припадник одреда "Ел муџахид" за кога се сумња да је починио монструозне злочине над Србима у Возући.

И возачи из БиХ могу остати без возила у Србији

И возачи из БиХ могу остати без возила у Србији

Удружења ветерана специјалних јединица Војске Републике Српске очекују да полиција забрани дефиле у Брчком 1. марта јер би долазак са обиљежјима такозване Армије БиХ угрозио међунационалне односе у граду.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухопловној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

(Фото: Принтскрин Икс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: