Objavljeno na društvenim mrežama

Srednjoškolci sa ratnim zastavama u Tuzli obilježavaju tzv. "dan nezavisnosti"

  • Izvor: SRNA
  • 29.02.2024. 12:57

Učenici srednjih škola u Tuzli pod ratnim zastava proslavljaju takozvani "dan nezavisnosti BiH", koji se u Republici Srpskoj smatra početkom krvavog rata.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se veliki broj učenika koji se u koloni kreću kroz grad mašući ratnim zastavama takozvane Armije BiH, piše Srna.

Tuzlanski portali najavili su za danas svečani defile učenika osnovnih i srednjih škola povodom 1. marta, koji se samo proslavlja u Federaciji BiH.

Sličan defile tim povodom za sutra su najavili i u Brčko distriktu, a kao lice koje će da ih predvodi pominje se Sanin Musa, pripadnik odreda "Еl mudžahid" za koga se sumnja da je počinio monstruozne zločine nad Srbima u Vozući.

I vozači iz BiH mogu ostati bez vozila u Srbiji

I vozači iz BiH mogu ostati bez vozila u Srbiji

Udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske očekuju da policija zabrani defile u Brčkom 1. marta jer bi dolazak sa obilježjima takozvane Armije BiH ugrozio međunacionalne odnose u gradu.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhoplovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

(Foto: Printskrin Iks)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: