Спреман одговор

Српска неће пристати на Шмитово наметање Изборног закона

  • Извор: АТВ
  • 21.12.2023. 19:13

Уколико Кристијан Шмит наметне Измјене изборног закона БиХ, Изборна комисија Републике Српске проводиће општинске изборе, порука је и данас из Републике Српске. Неприхватљиво и опасно увођење Шмитових наводних техничких унапређења попут скенера и отисака, јер биометријски подаци могу бити злоупотријебљени, упозорава генерални секретар предсједника Републике Српске.

"Ми имамо изборни закон, он регулише неке друге изборе, то се углавном односи на референдуме у локалним заједницама, али ћемо свакако бити спремни да у том случају  донесемо свој изборни закон, оспособимо своје комисије, дамо им већа овлашћења да спроведу изборе на територији Републике Српске", каже Јелена Пајић Баштинац, генерални секретар Предсједника Републике Српске.

У случају повреде уставноправне позиције, Република Српска има право да иступи из надлежности БиХ, али за самостално провођење избора чак не би морало ни да буде одступања, порука је посланика. Изборни закон БиХ само уређује избор делегата и посланика у Парламенту, чланова Предсједништва, а за остале нивое власти утврђује само основне принципе избора. 

"На основу тих принципа које утврђује Изборни закон БиХ ми можемо уредити нашим изборним законом, провести, уредити на нивоу Републике Српске, наше изборне комисије Републике Српске и да локални избори буду у потпуности проведени унутар наших институција", каже посланик СНСД-а у НСРС Срђан Мазалица.

Осим што Шмит нема потврду Савјета безбједности,  његове намјере немају подршку ни хрватског народа, јасно му је поручио Драган Човић. Још јасније из Клуба Срба поручују Шмиту да он посланицима  нема право чак ни да предложи закон.

"Парламентарци или групе или посланички клубови предлажемо или које дођу од стране Савјета министара или Предсједништва, а не да неки тамо странац каже нама на који начин да ми усвојимо некакав закон. Дакле, нити има право да то ради, нема право апсолутно да нас тјера и да каже шта ми морамо урадити", каже посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Милорад Којић.

Већина политичара у БиХ сматра да изборни закон треба мијењати, али не и да то ради било који странац. Једини којима за сада одговара воља нелегитимног Кристијана Шмита су, по свему судећи, Бошњаци и њихов пут ка унитарној БиХ.

Пратите нас и путем Вибера