Главни тужилац БиХ

Шта је Миланко Кајганић урадио за цивилне жртве рата у Добоју?

  • Извор: АТВ
  • 19.01.2024. 19:20

Главни тужилац БиХ Миланко Кајганић тужи шефа клуба посланика СНСД-а у ПД ПСБИХ Сању Вулић.

Разлог је, између осталог, и то што је Вулић рекла да се морао одрећи истраге о српским цивилним жртвама у Добоју и одустати од гоњења Бошњака. 

За страдале цивиле у Добоју током Одбрамбено-отаџбинског рата још није подигнута оптужница. Од гранатирања је страдало најмање 64-оро цивила, а међу њима је било 14 дјеце. Вулић за АТВ каже да стоји иза сваке ријечи. 

„Он апсолутно ништа није урадио а било би логично, ако ништа, морално да неко ко је са тог подручја, са тог краја, подигне оптужницу против оних који су његове суграђане убијали на правди Бога. Он нека да аргументацију зашто то није урадио, ако има ваљану аргументацију, а мислим да нема. А то што је он најавио тужбу, и то што њега вријеђа јер сам га ја подсјетила на ону стару народну 'ако су Турчину руке крваве до лаката, потурици су до рамена', то није мој проблем. Он мора да зна и историју српску, а и књижевност“, рекла је Вулићева за АТВ.

У Добоју је рањено и преко 220 цивила. За злочине није било слуха у Хагу, а тешко да га има и у Тужилаштву БиХ. Из Добоја прстом упиру у главног Тужиоца Миланка Кајганића који долази из тог града. Према подацима Републичког Центра за истраживање рата, предмет је у Тужилаштву већ 12 година. 

„Овај предмет је, у складу са обавезама из Стратегије за рад на предметима ратних злочина у БиХ, достављен на преглед и оцјену Суду БиХ, који је рјешењем од 10. јануара 2012. године, предмет прослиједио Тужилаштву БиХ. Према информацијама Тужилаштва БиХ из 2021. године овај предмет се налази у фази истраге, односно саслушава се већи број свједока и прикупља материјална документација, након чега ће услиједити доношење једне од тужилачких одлука“, рекли су у Центру за истраживање рата.

Позив Кајганићу да ради свој посао шаљу и породице заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. 

„Оно што Хашки трибунал није препознао, сада видимо да не препознаје ни Суд БиХ. Али опет кажем, позивамо ево и главног тужиоца Кајганића који је игром случаја и са тих простора да се заузме да се овај случај, односно да ово дешавање у Добоју добије свој епилог“, навела је Исидора Граорац, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Окружно јавно тужилаштво у Добоју раније је водило истрагу против 8 припадника тзв. Армије БиХ. Теретило их је за ратни злочин против цивилног становништва у периоду од 1992. до 1995. године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.