Glavni tužilac BiH

Šta je Milanko Kajganić uradio za civilne žrtve rata u Doboju?

  • Izvor: ATV
  • 19.01.2024. 19:20

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić tuži šefa kluba poslanika SNSD-a u PD PSBIH Sanju Vulić.

Razlog je, između ostalog, i to što je Vulić rekla da se morao odreći istrage o srpskim civilnim žrtvama u Doboju i odustati od gonjenja Bošnjaka. 

Za stradale civile u Doboju tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata još nije podignuta optužnica. Od granatiranja je stradalo najmanje 64-oro civila, a među njima je bilo 14 djece. Vulić za ATV kaže da stoji iza svake riječi. 

„On apsolutno ništa nije uradio a bilo bi logično, ako ništa, moralno da neko ko je sa tog područja, sa tog kraja, podigne optužnicu protiv onih koji su njegove sugrađane ubijali na pravdi Boga. On neka da argumentaciju zašto to nije uradio, ako ima valjanu argumentaciju, a mislim da nema. A to što je on najavio tužbu, i to što njega vrijeđa jer sam ga ja podsjetila na onu staru narodnu 'ako su Turčinu ruke krvave do lakata, poturici su do ramena', to nije moj problem. On mora da zna i istoriju srpsku, a i književnost“, rekla je Vulićeva za ATV.

U Doboju je ranjeno i preko 220 civila. Za zločine nije bilo sluha u Hagu, a teško da ga ima i u Tužilaštvu BiH. Iz Doboja prstom upiru u glavnog Tužioca Milanka Kajganića koji dolazi iz tog grada. Prema podacima Republičkog Centra za istraživanje rata, predmet je u Tužilaštvu već 12 godina. 

„Ovaj predmet je, u skladu sa obavezama iz Strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH, dostavljen na pregled i ocjenu Sudu BiH, koji je rješenjem od 10. januara 2012. godine, predmet proslijedio Tužilaštvu BiH. Prema informacijama Tužilaštva BiH iz 2021. godine ovaj predmet se nalazi u fazi istrage, odnosno saslušava se veći broj svjedoka i prikuplja materijalna dokumentacija, nakon čega će uslijediti donošenje jedne od tužilačkih odluka“, rekli su u Centru za istraživanje rata.

Poziv Kajganiću da radi svoj posao šalju i porodice zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. 

„Ono što Haški tribunal nije prepoznao, sada vidimo da ne prepoznaje ni Sud BiH. Ali opet kažem, pozivamo evo i glavnog tužioca Kajganića koji je igrom slučaja i sa tih prostora da se zauzme da se ovaj slučaj, odnosno da ovo dešavanje u Doboju dobije svoj epilog“, navela je Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju ranije je vodilo istragu protiv 8 pripadnika tzv. Armije BiH. Teretilo ih je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu od 1992. do 1995. godine.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.