Prenijela Ambasada u BiH

Stejt Department izdao nova upozorenja za putovanje u BiH zbog mogućih terorističkih napada

  • Izvor: Agencije
  • 31.08.2021.11:23

Stejt Department izdao je nova upozorenja za Amerikance koji putuju u BiH pod nazivom "Alert: Bosnia and Herzegovina Travel Advisory Level 3: Reconsider Travel", a zbog nesigurnosti i mogućih terorističkih napada.

Upozorenje je prenijela i internet stranica Ambasade SAD u BiH.

„Razmislite o putovanju u Bosnu i Hercegovinu zbog pandemije Covida 19. Pojačajte oprez u Bosni i Hercegovini zbog terorizma i nagaznih mina“, navodi se na web stranici.

Dalje navode da "terorističke grupe nastavljaju smišljati moguće napade u BiH".

Izdato je upozorenje i za opasnost od minskih polja, koja kako navode, mogu predstavljati prijetnju američkim državljanima.

„Minska polja i mine su prisutni u cijeloj BiH. Iako su sumnjiva opasna područja obično jasno označena, svake godine ubijeno ili ozlijeđeno nekoliko ljudi“, navode iz Ambasade SAD-a u BiH.

Takođe, Centri za prevenciju bolesti (CDC) izdali su Obavijest o zdravstvenom stanju na putovanju za BiH 3. stepena zbog Covida19, koja ukazuje na visok nivo virusa korona u zemlji.

„Vaš rizik od dobivanja kovida i razvoja teških simptoma može biti manji ako ste potpuno vakcinisani vakcinama koje je odobrila FDA. Prije planiranja bilo kakvog međunarodnog putovanja, molimo vas da pregledate posebne preporuke CDC -a za potpuno vakcinisane i nevakcinisane putnike“, preporuke su američkim državljanima na stranicama Stejt Departmenta i Američke ambasade u BiH.