OEBS upozorava

Stiže zima, mora se ozbiljnije baviti problemom migranata

  • 25.09.2018. 19:13

Glavni akteri u rješavanju problema migranata u Bosni i Hercegovini nisu dovoljno spremni, zaključak je to misije OEBS-a u BiH. Institucije BiH nemaju međusobnu komunikaciju, obučene ljude i ne djeluju operativno - samo su neki od zaključaka sa terena. 

Problemi tek dolaze, jer dolazi i zima, a migranti nemaju nikakve uslove za boravak u BiH.

"Temperatura u Unsko-sanskom kantonu i Sarajevu pada, a istovremno u Bihaću i Velikoj Kladuši više od 1.000 ljudi spava pod šatorima i bez adekvatnog skloništa. Uslovi na tim lokacijama su neadekvatni za hladno vrijeme koje je pred nama, a da ne govorim o zimskim mjesecima. Nadam se da ćemo doći do konkretnih rješenja da se sistimi za upućivanje lica i uslovi za migrante poboljšaju od onog trenutka kada dođu, pa nadalje", kaže Stefani Voldenderg, viši savjetnik za međunarodnu zaštitu UNHCR-a. 
 
Oni koji su šest mjesci analizirali stanje sa migrantima u BiH, tvrde da smještaj u kojem borave nije adekvatan. Ipak, tako ne misli ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Sad nemamo nekih ozbiljnih problema više ni sa smještajem. Kasarna Ušivak će biti ove sedmice u funkciji. Bilo je nekih problema sa električnom energijom. U Unsko-sanskom kantonu u Bihaću funkcioniše Đački dom. Jedino imamo problema na prostotu Velike Kladuše. TU nas lokalna vlast opstruše jer nam ne da se izvrši priključak na lokalnu vodu", kaže Mektić.

I dok je ministru najveći problem priključak za vodu, iz OEBS-a upozoravaju na dosta opasniji problem sa migrantima. Oružje koje je prije dva dana pronađeno kod migranata u Sarajevu, govori da razloga za brigu i te kako ima, kažu iz OEBS-a.

"Mislim da incident govori da se mogu desiti veliki problemi sa ovim velikim prilivom migranata, I zato je potrebno imati jako dobru koordinaciju među svim akterima. Ne mislim da su svi osim nevladinih organizacija pogriješili, ali ima mnogo prostora za poboljšanje komunikacije i obuku osoba relevantnih institucija koje trebaju da rješavaju ove probleme", ističe Brus Barton, šef Misije OEBS-a u BiH.

Stranci su morali da umiješaju prste, jer BiH očito ne zna kako da riješi problem migrantske krizom. Tome svjedoče i zaključi sa sjednice Savjeta ministara, održane krajem prošlog mjeseca. Ministarstvo bezjednosti od Savjeta ministara dobilo je zadatke, u koje je uvid imala i Srpska novinska agencija, od kojih većina još nije realizovana. 

Jedan od tih zadataka bio je i da se u što kraćem roku uradi procjena o tome može li fizičko obezbjeđivanje pojedinih prelaza imati ikakav učinak na spriječavanje ulaska migranata u BiH.

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.