Sud BiH

Sutra odluka hoće li Atif Dudaković u pritvor?

  • Извор: АТВ
  • 26.04.2023. 19:12

Sud BiH trebalo bi, najkasnije, sutra prijepodne da odluiči hoće li Atif Dudaković u pritvor. Jutros je održano ročište o tome a rok za odluku je 24 časa. Itekako ima razloga da bude u pritvoru, kažu u Boračkoj organizaciji Istočna Ilidža.

"Ne bude li ga Sud BiH zatvorio, moj lični stav, ako ima imalo morala u Tužilaštvu, Srbima, ako ima morala sutra će odmah izaći iz suda. Odmah sutra. Sve sudije i tužioci pravoslavne vjeroispovijesti i svi Srbi treba da izađu iz suda, pred onu kapiju i da bojkotuju. Ovo je sramota, ovo je nešto strašno i ovo je još jedan zločin počinjen", rekao je Goran Šehovac, predsjednik Boracke organizacije Istočne Ilidže.

Tužilaštvo BiH je tražilo pritvor zbog krešenja mjera zabrane, konkretno, Dudakovićevog govora  u sarajevskoj opštini Novi Grad povodom dana takozvane Armije BiH. Tada je govorio o "bosanskom inatu", zločinima, genocidu, opominjao dušmane da patriote sve pamte, pozivao Bošnjake na jedinstvo i spremnost na odbranu.

Dudakoviću je zabranjeno da komunicira sa medijima i svjedocima o predmetu o kome ne smije javno ne govori. Dudaković se obratio i bivšim saborcima koji su svjedočili protiv njega, poručujući im da obrate pažnju na ono što govore. Njegov advokat ne vidi ništa sporno .

"Gospodin Dudaković nije o gospodinu Abdiću govorio ni na koji način kao o svdjedoku. Je li on zaštićen ili nije zaštićen, on to niti zna, niti je o tome govorio. Prema tome, te insinuacije u prijedlogu nisu utemeljene", rekao je Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića.

Dudakoviću i šesnaestorici pripadnika takozvane Armije BiH sudi se za stravične zločine počinjene nad 300 srpskih civila i zarobljenika u Zapadnoj Krajini '95. godine. Nekoliko puta suđenje je prekidano i ne nazire mu se kraj. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.