ИДДЕЕА

Такса за електронске захтјеве за приступ личним подацима би требала бити укинута

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2024. 08:52

Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) предложила је Савјету министара БиХ Одлуку о висини накнаде за приступ подацима из евиденција Агенције у циљу убрзања процеса дигиталне трансформације, односно, потпуно укидање таксе путем електронске размјене података.

То значи да уколико физичко или правно лице поднесе захтјев за приступ подацима из евиденција електронским путем, неће плаћати никакву таксу а која тренутно износи 3 KМ. 

Ово је предложено како би грађане мотивисали да што више користе електронску размјену података која је доступна кроз ИДДЕЕА систем. 

„Агенција је одмах након ступања на снагу Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности БиХ, предложила бесплатну електронску размјену података за правна лица обухваћена овим Законом, што сматрамо веома корисним за грађане и правна лица попут банака којима ова услуга може бити само од користи за брже пословање и комуникацију са клијентима. То нам потврђује и велика заинтересованост банкарског сектора који су контактирали ИДДЕЕА-у како би што прије имплементирали ову услугу“, саопштено је ИЗ ИДДЕЕА.

Боројевић: Морамо да промијенимо перцепцију јавности, воде нема у неограниченим количинама

Боројевић: Морамо да промијенимо перцепцију јавности, воде нема у неограниченим количинама

Kада је у питању  повремени приступ подацима по захтјеву из иностранства, предложено је да физичка и правна лица плаћају накнаду од 50 KМ. 

„Међутим треба нагласити да се овдје ради углавном о страним правним лицима који подносе захтјев за повремени приступ подацима о грађанима БиХ, најчешће ради прибављања података везано за достављање казни и прекршајних налога нашим грађанима“, кажу у ИДДЕЕА.

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ дневно добија преко 2,5 милиона упита, међутим тај број се не односи само на број захтјева за приступ подацима него и на различите упите пријемних односно изворних органа.

„Узимајући у обзир позитивна искуства и примјере земаља Европске уније, дубоко смо увјерени да је ово изузетно потребно а и веома позитивно за све грађане БиХ“, закључују у опој Агенцији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: