Tegeltija i Čavušoglu ocijenili da je potrebno razvijati ekonomsku saradnju

  • 05.05.2021. 15:49

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ocijenili su danas u Sarajevu da su odnosi dvije zemlje veoma dobri i stabilni, bez otvorenih pitanja, te da treba razvijati ekonomsku saradnju kako bi se smanjio spoljnotrgovinski deficit BiH i povećale turske investicije u BiH, posebno u sektorima infrastrukture, poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja, zdravstva i ishrane.

Na sastanku je konstatovano da je Turska zainteresovana za potpisivanje velikog broja bilateralnih sporazuma koji su u proceduri, a odnose se, između ostalog, na oblasti vojne industrije, bezbjednosti, policijske obuke, zaštite investicija i vodoprivrede.

Tegeltija je ukazao i na značaj uloge Turske u izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i trilateralnog balkanskog samita i trilateralnog trgovinskog komiteta BiH, Srbije i Turske.

On je zahvalio Čavušogluu na balansiranom pristupu Turske prema BiH, navodeći da to potvrđuje nedavno otvaranje Generalnog konzulata u Banjaluci, pored ranije otvorenih u Sarajevu i Mostaru.

Tokom razgovora rečeno je da je Turska država sa kojom BiH ima najveći broj zaključenih i ratifikovanih ugovora, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim političkim i ekonomskim temama i daljem razvoju bilateralnih odnosa, sa fokusom na ekonomiju i suzbijanje posljedica pandemije virusa korona u BiH.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм