Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Kandidatski status pozitivan signal koji se dugo čeka

  • Извор: СРНА
  • 15.12.2022. 18:28

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je Srni da je dobijanje kandidatskog statusa BiH za učlanjenje u EU pozitivan signal koji građani BiH već dugo čekaju.

"Ovo je snažna poruka da je Zapadni Balkan na ljestvici prioriteta EU, ali i snažna motivacija za dalji nastavak provođenja reformi čiji je cilj poboljšanje uslova života građana BiH", istakao je Tegeltija.

On je podsjetio da je Savjet ministara predano radio na ispunjavanju zahtjeva za dobijanje kandidatskog statusa, navodeći da su protekle tri godine bile globalno izuzetno izazovne, od kašnjenja formiranja vlasti na nivou BiH, pandemije virusa korona do širih geopolitičkih dešavanja i implikacija.

"Uprkos tome, uspjeli smo realizovati značajne aktivnosti koje doprinose implementaciji 14 ključnih prioriteta kao što je usvajanje sveobuhvatne Strategije upravljanja javnim finansijama, čime je finalizovan dugogodišnji proces njene izrade", rekao je predsjedavajući Tegeltija.

On je dodao da su u avgustu usvojene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama od Parlamentarne skupštine BiH, a Savjet ministara usvojio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH.

"Unutar BiH postignuta je saglasnost i provedeni su svi neophodni koraci i pregovori za pristupanje BiH Mehanizmu civilne zaštite, a sporazum je potpisan u septembru. Nadalje, potpisan je i ratifikovan Okvirni sporazum za IPA tri, sva procedura koja podrazumijeva zajedničke napore i saradnju svih nivoa vlasti, zatim Savjeta ministara, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, realizovana je u rekordnom roku u julu i avgustu i sve je završeno", pojasnio je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da je sve navedeno jasan pokazatelj da u BiH postoji volja u kontekstu procesa evropskih integracija i visok stepen saglasnosti svih nivoa vlasti o ovom pitanju.

"Iako smo očekivali da će napori koje je BiH ulagala biti ranije prepoznati od EU, svjesni i da su neke zemlje dobile status kandidata bez ikakvih uslovljavanja, zadovoljan sam činjenicom da je trud BiH konačno prepoznat i da je BiH dobila zasluženi kandidatski status", naglasio je Tegeltija.