Ministar finansija i trezora

Tegeltija: Nadam se da će budžet u Parlamentu biti usvojen u prvom kvartalu

  • Извор: СРНА
  • 01.02.2023. 13:34

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija rekao je da se nada da će budžet institucija BiH za ovu godinu u parlamentu BiH biti usvojen u prvom kvartalu ove godine.

"Ako ne bude blokada, mislim da je najkasnije do kraja prvog kvartala krajnji rok kada parlament treba da usvoji budžet za 2023. godinu", rekao je Tegeltija novinarima.

On je naveo da su projekcije vrlo jasne, da su izrađene u prethodnom periodu i da budžet iznosi oko milijardu i dvije stotine, milijardu i tri stotine miliona KM za finansiranje institucija i isto toliko za servisiranje spoljnog duga.

Tegeltija je istakao da je Ministarstvo finansija i trezora cijelu godinu radilo na izradi budžeta, te da ono što nedostaje tom ministarstvu jeste Globalni fiskalni okvir, odnosno koliko sredstava institucije na nivou BiH dobijaju sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Da bi budžet bio usvojen mora da bude usvojen Globalni fiskalni okvir BiH", naveo je Tegeltija i pojasnio da Globalni fiskalni okvir treba da odobri Fiskalni savjet BiH, a čine ga premijeri i ministri finansija Republike Srpske i FBiH, predsjedavajući Savjeta ministara i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

On je izrazio nadu da će proces formiranja Fiskalnog savjeta biti brzo završen, da će biti postignut dogovor o Globalnom fiskalnom okviru, a onda taj manje-više tehnički dio posla ostaje na Ministarstvu finansija i trezora.

"Poslije toga sve je lako i sve će biti završeno. I u tim razgovorima o formiranju Savjeta ministara obavezali smo se da budžet bude usvojen i to nije napisano u sporazumu, ali se nadam da ove blokade o kojima se počinje pričati u FBiH neće prenijeti na Savjet ministara", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je napomenuo da će, ako se nastavi sa blokadama, poslije toga sve biti upitno.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.