Ministar finansija BiH

Tegeltija: Spriječen problem oko plata u institucijama

  • Извор: СРНА
  • 30.03.2023. 14:10

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je usvajanjem budžeta institucija BiH prije kraja prvog kvartala tekuće godine spriječen problem oko isplate plata zaposlenima u institucijama BiH, što će omogućiti nesmetano funkcionisanje institucija BiH i institucija koje se finansiraju iz budžeta.

Tegeltija je u izjavi novinarima podsjetio da u strukturi budžeta dominiraju lična primanja zaposlenih, zato što su ključne pozicije u svakom budžetu kao što su socijalna politika, obrazovanje i policijske strukture, uglavnom u nadležnosti entiteta i kantona.

Govoreći o zakonu o platama u institucijama BiH, Tegeltija je rekao da treba donijeti novi zakon o platama, koji mora biti pravedniji, ali i da je pitanje da li se donošenjem samo jednog zakona može u potpunosti regulisati ova problematika.

"U Republici Srpskoj, recimo, imate zakone koji regulišu plate prosvjetnih radnika, zakon koji reguliše plate zdravstvenih radnika, zakon za funkcionere i to su stvari o kojima svi trebamo razgovarati, a ne da o platama razgovaramo samo kada su uključene kamere", istakao je on.

Prema njegovim riječima, jedna od stvari koju, takođe, treba mijenjati jeste odnos najviše i najniže plate u BiH, koji je, kako je istakao, prevelik i treba ga korigovati, a kako će to izgledati odlučiće parlament BiH.

Odgovarajući na pitanje o penalima koje BiH plaća za neiskorištene kredite, Tegeltija je naglasio da treba unaprijediti Zakon o javnim nabavkama i upravljanja javnim finansijama kako bi bilo manje problema.

"Važnije je da imamo sredstva na raspolaganju a ne da ulazimo u projekat a da nemamo sredstva za realizaciju", zaključio je Tegeltija.

On je naveo da o budžetu uvijek postoje različita mišljenja i budžetski zahtjevi su uvijek veći nego što su finansijske mogućnosti za njegovo usvajanje.

"Uvijek se traži dva do tri puta više sredstava nego što imamo na raspolaganju i tako je za svaki budžet. Mi smo imali zahtjev Ministarstva odbrane koji je veći od budžeta svih institucija BiH", rekao je Tegeltija.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu od 1,3 milijarde KM.