Skandal u MUP-u KS

Tri službenika sarajevske policije imala falsifikovane diplome 

  • 11.01.2019. 22:42

Tri dugogodišnja službenika Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, utvrđeno je prilikom provjera, imala su nevalidne diplome srednje škole, saznaje Klix.ba.

Diplome policijskih službenika Nezira Lihovca, Stjepana Marića i Melise Koro, kako saznajemo, stečene su na sumnjiv način u školama izvan Sarajeva, a nevalidne diplome otkrivene su na osnovu bezbjednosnih provjera za pristup tajnim podacima.

U Tužilaštvu KS nam je potvrđeno da postoje predmeti u vezi sa falsifikovanim diplomama navedenih službenika Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Sada će, tvrde izvori iz MUP-a KS, uslijediti i otkazi.

MUP KS, koje nije zaobišla afera sumnjivo stečenih diploma, ima mogućnost bezbjednosnih  provjera za pristup tajnim podacima, što sa ostalim kantonalnim institucijama nije slučaj. Može se samo naslutiti koliko takvih slučajeva ima u ostalim ustanovama KS.

Provjere koje vrši sarajevska policija unutar vlastitih redova rezultovala je otkrivanjem nekoliko nevalidnih srednjoškolskih diploma, ali bi trebalo da se otvori i pitanje svih diploma o stečenoj višoj ili visokoj spremi na sumnjivim visokoškolskim ustanovama.