Imaju pametnija posla

"Trojka" bez plana o rješavanju krize u BiH

  • Извор: АТВ
  • 23.07.2023. 19:04

Kako riješiti krizu u BiH - u strankama trojke iz drugog entiteta i dalje muk. Još nisu objavili nikakvo rješenje, a nije poznato ni da li su ikakav dokument uputili u Brisel.

Iz Republike Srpske prvi su ponudili rješenje. Plan su uputili i Hrvati. Iz SDP-a BiH umjesto plana za deeskalaciju krize, imaju pametnija posla. Po svijetu mole za sankcije vlastima Srpske. U tome je najglasniji Denis Bećirović. 

"BiH i Zapad su na prekretnici i zato je hitno potrebno što prije zaustaviti udare na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pozvao sam članice NATO-a da preduzmu dodatne korake s ciljem očuvanja mira i bezbjednosti u BiH“, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. 

Povlačenje posljednje odluke Ustavnog suda BiH i rješavanje pitanja stranih sudija. Vraćanje na izvorni Dejtonski sporazum i objedinjeno rješavanje 14 prioriteta EU. Taj plan iz Republike Srpske već su u Konjicu čuli politički lideri iz drugog eniteta.

Najveća evakuacija u istoriji Grčke

Najveća evakuacija u istoriji Grčke

"Napisali smo mi i napisala je hrvatska strana, od muslimana nema. Nisu napisali kako oni misle a trebalo je da svi u istom trenutku napišemo da ne znamo šta ko piše. I da onda kažemo ovdje su zajedničke tačke, ovdje nisu. Ili oni stvarno ne mogu da napišu zajednički stav ili ovako nemamo ništa. Ja ne znam o čemu ćemo mi razgovarati tamo“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Sastanak SNSD-a, HDZ-a i trojke se bliži. U Srpskoj od trojke i nemaju neka očekivanja. 

"Mi smo taj prijedlog imali. Oni nisu imali nikakav prijedlog. Mi smo svoj prijedlog poslali prije nekoliko dana u Brisel. Sada ćemo vidjeti kakav prijedlog će oni dostaviti u utorak radi deeskalacije političke krize u BiH“, kaže predsjednik Naroden skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. 

Buknuo požar u bilećkom selu: Mještani i vatrogasci odbijaju vatru od kuća

Buknuo požar u bilećkom selu: Mještani i vatrogasci odbijaju vatru od kuća

Iz HDZ BiH poručuju da se mora odblokirati Savjet ministara. To znači da se mora imenovati novi ministar finansija i trezora. 

"Da omogućimo da Savjet ministara može normalno da radi i donosi sve odluke koje smo najavljivali da ćemo imati u sedmom mjesecu. A to bi značilo sve one zakone iz područja prava i sukob interesa, VSTS. Imamo i parlament zakazan u ponedjeljak. Da možemo imati produktivnost, naravno tu treba imenovati i ministra finansija“, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

Nakon sastanka u Konjicu ništa se nije pomjerilo sa mrtve tačke. Političari trojke ne odustaju od centalizacije BiH, i ne prihvataju prijedloge iz Republike Srpske. Ako tako i ostane, politička kriza u BiH neće tako lako proći.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.