Нема извјештаја

Тужилаштво БиХ не води истрагу против Шмита!

  • Извор: АТВ
  • 19.10.2023. 12:47

Тужилаштво БиХ по свему судећи неће покренути истрагу против Кристијана Шмита на основу документације и доказа које им је доставио министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

На упит АТВ-а да ли је формиран предмет против Шмита и да ли ће бити покренуте истражне радње, у Тужилаштву БиХ одговарају:

"Тужилаштво БиХ није, од агенција за провођење закона, запримило извјештај о почињеном кривичном дјелу из надлежности Тужилаштва Босне и Херцеговине".

У преводу, Тужилаштво БиХ нема намјеру ни да провјери да ли су Шмитове активности у БиХ легалне, јер им за формирање предмета и покретање истраге није потребан извјештај било које агенције.

Доказ да није високи представник: Нешић предаје Тужилаштву БиХ документацију у вези са Шмитом

Доказ да није високи представник: Нешић предаје Тужилаштву БиХ документацију у вези са Шмитом

Наиме, према Закону о кривичном поступку БиХ, основно право и дужност тужиоца је откривање и гоњење починилаца кривичних дјела. Такође, тужилац је дужан да одмах по сазнању да постоје основи сумње да је почињено кривично дјело предузме мјере у циљу његовог откривања и спровођења истраге. То, по ЗКП БиХ, може да учини сам или преко овлаштених лица.

Подсјетимо, министар Нешић је на конференцији за медије 12. октобра позвао Тужилаштво БиХ да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Кристијана Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавијести јавност.

Он је тада рекао да је Кристијан Шмит њемачки грађанин који на простору БиХ борави на основу дипломатске ноте њемачке Амбасаде у БиХ, а не на основу резолуције Савјета безбједности, што указује да је он нелегитиман.

Нешић: Тужилаштво да покаже да ли ради по праву или је фонтана за испуњавање жеља

Нешић: Тужилаштво да покаже да ли ради по праву или је фонтана за испуњавање жеља

”У више наврата, кад год је отишао из БиХ па се враћао, кршио је законе ове земље јер није поново долазио према законски прописаним процедурама, што указује на кршење дипломатске праксе и штети и угледу Њемачке. У једном периоду кршио је и процедуру тако што је његово обезбјеђење користило ”дуге цијеви”, а закон у БиХ изричито наводи ношење кратког наоружања и припадајуће муниције”, навео је Нешић.

Будући да је реакција тужилаштва изостала, Нешић је 16. октобра Тужилаштву БиХ лично предао све прикупљене информације које су му доставиле безбједносне агенције из састава Министарства безбједности БиХ.

Нешић ексклузивно открио за АТВ: Шмит уносио дуге цијеви у БиХ

Нешић ексклузивно открио за АТВ: Шмит уносио дуге цијеви у БиХ

"Очекујем да ћемо напокон неке ствари истјерати на чистац - да ће Тужилаштво показати да ли ради у складу са правом и законом, да ли поступа по доказима релевантних институција БиХ или је фонтана жеља гдје испуњава жеље једном Шмиту који се нелегитимно представља за високог представника и који потпуно незаконито обавља улогу високог представника“, рекао је тада Нешић.

Поновио је да, према свим доказима који су прикупљени, Шмит није легитиман високи представник у БиХ и не може се говорити о високом представнику.

"Очекујем да Тужилаштво формира предмет против Шмита и обавијести јавност о резултатима истраге“, рекао је Нешић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина