Осумњичен за ратовање у Сирији

Тужилаштво БиХ тражи притвор за Аднана Ћатића

  • Извор: СРНА
  • 20.11.2023. 16:07

Тужилаштво БиХ затражило је на данашњем рочишту у Суду БиХ притвор за Аднана Ћатића, осумњиченог за ратовање у Сирији и придруживање терористичким групама, због опасности од бијега и утицања на свједоке.

Тужилац Дубравко Чампара је на рочишту на којем се расправљало о притвору појаснио да се Ћатић, након скоро десет година учествовања на страним ратиштима, вратио из Турске у БиХ с путним листом и пасошем који је истекао, те је приведен на аеродрому у Сарајеву 17. новембра, наводи Балканска истраживачка мрежа /Бирн/.

Због тога се, сматра Чампара, не може расправљати о тези добровољног враћања.

Он је рекао да Тужилаштво у овом поступку намјерава уложити доказе добијене након пада терористичких организација чији је члан био и Ћатић, те саслушати бројне свједоке који су имали сусрет с њим.

- Данас смо наредили Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ да проведу финансијску истрагу, не само за подручје БиХ, него и за Турску, гдје је боравио од 2021. године са супругом и двоје малољетне дјеце - додао је Чампара.

Он је објаснио да Ћатић вјероватно познаје све свједоке које Тужилаштво намјерава да саслуша у вези са његовом улогом на страном ратишту и дјела која је чинио, те да би његово пуштање на слободу могло угрозити те свједоке и тачност њихових исказа.

- Долазимо до претпоставке да је остварио пријатељске односе с терористичким организацијама након скоро десет година боравка. Морамо знати да се ти људи налазе широм свијета и свједоци смо терористичких напада. Сматрамо да се он може ослонити на те везе ако буде на слободи - рекао је Чампара.

Ћатић је под истрагом Тужилаштва БиХ због сумње да је учествовао на страним ратиштима Сирије и Ирака, гдје је дјеловао у структурама такозване "Исламске државе".

Бранилац Сенад Дупавац тражи изрицање мјера забране напуштања боравишта и полицијску провјеру два пута дневно, тврдећи да Ћатић није био у борбама, него је радио у основној школи у Сирији.

- Мој брањеник никада није био нити у једној формацији, он је радио у основној школи, а ту школу је основала организација из Британије. Дуго је радио у копирници на увезивању књига - рекао је Дуповац.

Он сматра да је приједлог притвора неоснован и да Тужилаштво не располаже са довољно доказа, јер полази од претпоставке да су терористи сви који се врате из Сирије.

Одлука о притвору биће донијета у законом предвиђеном року.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.