Држављанин Њемачке

Тужилаштву нису достављени извјештаји безбједносних агенција о Шмиту

  • Извор: СРНА
  • 13.10.2023. 11:14

Тужилаштво БиХ није добило изјештаје безбједносних агенција са налазима о боравку Кристијана Шмита у БиХ, речено је Срни у овој правосудној институцији.

"Тужилаштво БиХ није од агенција за спровођење закона, запримило извјештај о почињеном крвичном дјелу из надлежности Тужилаштва БиХ", навели су из Тужилаштва одговарајући на питање Срне да ли је ова правосудна институција добила изјештаје безбједносних агенција о налазима о боравку Шмита у БиХ и да ли спроводи истрагу.

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Ненад Нешић јуче је позвао Тужилаштво БиХ да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавијести јавност.

Нешић открио какве је пушке Шмит унио у БиХ

Нешић открио какве је пушке Шмит унио у БиХ

Он је најавио да је и сам спреман да се одазове на позив Тужлаштва БиХ и у интересу поштовања закона предочи све доказе.

Нешић је презентујући информације безбједносних агенција у БиХ о боравку Шмита констатовао да има само дипломатску ноту Њемачке, али не и УН као једине надлежне институције за потврђивање именовања високог представника у БиХ.

Он је истакао да је од Граничне полиције БиХ добио одговор да је Шмит лани унио три "дуге цијеви" у БиХ, на шта нема право према важећим законима који се односе на оружје, као и да је то оружје накнадно враћено у Њемачку.

Није у реду да туристи у БиХ долазе са оружјем

Није у реду да туристи у БиХ долазе са оружјем

Нешић је рекао да је то пропуст домаћих безбједносних институција, посебно Граничне полиције БиХ, наводећи да стране дипломате, које долазе са обезбјеђењем, немају право за уношење оружја које се у БиХ декларише као "дуге цијеви".

Министар безбједности у Савјету министара рекао је да Шмит приликом сваког доласка у БиХ треба да најави Граничној полицији БиХ свој боравак овдје, као и наоружану пратњу да би јој био одобрен улазак.

Он је навео да Шмита тренутно не обезбјеђује Дирекција за координацију полицијских тијела, већ да има оружану пратњу из Њемачке.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.