Državljanin Njemačke

Tužilaštvu nisu dostavljeni izvještaji bezbjednosnih agencija o Šmitu

  • Izvor: SRNA
  • 13.10.2023. 11:14

Tužilaštvo BiH nije dobilo izještaje bezbjednosnih agencija sa nalazima o boravku Kristijana Šmita u BiH, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

"Tužilaštvo BiH nije od agencija za sprovođenje zakona, zaprimilo izvještaj o počinjenom krvičnom djelu iz nadležnosti Tužilaštva BiH", naveli su iz Tužilaštva odgovarajući na pitanje Srne da li je ova pravosudna institucija dobila izještaje bezbjednosnih agencija o nalazima o boravku Šmita u BiH i da li sprovodi istragu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić juče je pozvao Tužilaštvo BiH da hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost.

Nešić otkrio kakve je puške Šmit unio u BiH

Nešić otkrio kakve je puške Šmit unio u BiH

On je najavio da je i sam spreman da se odazove na poziv Tužlaštva BiH i u interesu poštovanja zakona predoči sve dokaze.

Nešić je prezentujući informacije bezbjednosnih agencija u BiH o boravku Šmita konstatovao da ima samo diplomatsku notu Njemačke, ali ne i UN kao jedine nadležne institucije za potvrđivanje imenovanja visokog predstavnika u BiH.

On je istakao da je od Granične policije BiH dobio odgovor da je Šmit lani unio tri "duge cijevi" u BiH, na šta nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje, kao i da je to oružje naknadno vraćeno u Njemačku.

Nije u redu da turisti u BiH dolaze sa oružjem

Nije u redu da turisti u BiH dolaze sa oružjem

Nešić je rekao da je to propust domaćih bezbjednosnih institucija, posebno Granične policije BiH, navodeći da strane diplomate, koje dolaze sa obezbjeđenjem, nemaju pravo za unošenje oružja koje se u BiH deklariše kao "duge cijevi".

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara rekao je da Šmit prilikom svakog dolaska u BiH treba da najavi Graničnoj policiji BiH svoj boravak ovdje, kao i naoružanu pratnju da bi joj bio odobren ulazak.

On je naveo da Šmita trenutno ne obezbjeđuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, već da ima oružanu pratnju iz Njemačke.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.