Terorizam i dalje velika prijetnja 

U BiH 20 izolovanih vehabijskih zajednica

  • 05.07.2019. 19:10

SIPA je, po dojavi Ministarstva unutrašnjih poslova, češljala po Federaciji BiH i tražila potencijalne vehabijske zajednice. Iz SIPE nema zvanične potvrde, ali kako ATV nezvanično saznaje otkriveno je oko 20 izlovanih vehabijskih zajednica. Policija Republike Srpske u stopu prati pripadnike svih radikalnih pokreta. Nema opuštanja kad je u pitanju terorizam u BiH, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Uvijek ima bezbjednosno interesantnih lica koje mi pratimo. Što se tiče inače stava Ministarstva unutrašnjih poslova, mi još uvijek smatramo da postoji opasnost od terorizma u Bosni i Hercegovini. Operativno skupljamo informacije o pripadnicima selafijsko vehabijske zajednice," rekao je Darko Ćulum, direktor Policije Republike srpske. 

Iako je Obavještajno bezbjednosna agencija BiH počela više da sarađajue sa MUP-om Republike Srpske, kad je u pitanju saradnja iz oblasti terorizma i nisu baš široke ruke, kaže Ćulum. 

Stručnjaci smatraju da bi hitno trebalo promijeniti zakone u BiH i povećati zatvorske kazne za izvršioce terorističkih djela. Rekord izrečene zatorske kazne od 30 godina još drži Haris Čaušević. Sud je Čauševićev napad na policijsku stanicu u Bugojnu okarakterisao kao terorizam. Pravosnažnom odlukom, robijaće ukupno 35 godina. Juče je izrečena kazna od ukupno šest i po godina Maksimu Božiću i Edinu Hastoru, koji su kao pripadnici selafijskog pokreta planirali da izvrše terorističke napade na objekat SIPA-e. Najviše kazni u trajanju od po godinu dana izrečeno je tokom 2016. godine. To je znak, keže Slobodan Župljanin, da bezbjednosne službe moraju da izvade glavu iz pijeska.

"Sa mizernim i smiješno malim kaznama i generalno zaprijećenim malim kaznama, vrlo teško će biti BiH boriti se sa potencijalnim opasnostima od terorizma, tako da u tom smislu ključno pitanje treba da bude na promjeni zakonskih propisa ali i na promjeni politike koja se vodi u pogledu kreiranja kvalitetnih strategija za borbu protiv terorizma," kaže Slobodan Župljanin, stručnjak za bezbjednost. 

Na Interpolovoj potjernici nalazi se 12 državljana BiH koji se dovode u vezu sa terorizmom i ekstremizmom. Stručnjaci za bezbjednost kažu da je veliki broj onih koji još nisu dospjeli na Interpolovu listu. Terorizam ne prijeti samo od državljana BiH nego i od migranata koji nekontrolisano ulaze u državu. Dolaze iz islamskih država, a neki od njih su učestvovali i u vojnim akcijama i operacijma i u određenim terorističkim djelima na drugim prostorima. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.