Upozorenje Stejt departmenta

U BiH postoje potencijalni izvori terorizma

  • 02.11.2018. 19:34

U Bosni i Hercegovini postoje potencijalni izvori terorizma – upozorava američki Stejt department u posljednjem izvještaju o terorizmu u Evropi. 

Za nemar u borbi protiv regionalnih ekstremističkih grupa, koje prema izvještaju predstavljaju prijetnju, prozvani su Gordana Tadić, sadašnja v.d. državnog tužioca BiH, ministar bezbjednosti Dragan Mektić i vrh Državne agencije za istarage i zaštitu Bosne i Hercegovine, kao vodeća jedinica za borbu protiv terorizma.

Prva na udaru promjena, kako se navodi, morala bi da bude jačanje kazni za pridružinjanje paravojnim formacijama, ali i osposobljavanje više policijskih službenika. 

"Operativna grupa državnog tužilaštva se sastala svega dva puta u 2017. godini, a javna neslaganja između vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH, ministra bezbjednosti i SIPA-menadžmenta nastavljaju da potkopavaju strateški napredak u inicijativama za borbu protiv terorizma. Na operativnom nivou, policijski službenici i tužioci se zajednički susreću i rade u nekim slučajevima. Međutim, nedostatak službenika protiv terorizma i saradnja među agencijama često su doveli do istražnih prekida i oslobađanja osumnjičenih nakon kratkog pritvora. Saradnja na sprovođenju zakona je nastavila da ispašta zbog interpersonalnih i među-institucialnih prepucavanja", stoji u izvještaju Stejt departmenta.

Komentara nisu imali u BH-Tužilaštvu. Nije se oglašavao ni ministar bezbjednosti Dragan Mektić, a  ni iz SIPE nema odgovora. SIPA se teško i može boriti  sa svega 25 službenika za rad na terorizmu. 

Iz Stejt departmenta su i ranije predlagali da bi taj broj trebalo da bude dvostruko veći. Više je trebalo raditi i na zakonskim izmjenama, kojih od  prošle godine nije bilo. Upozorava se i da borci u stranim terorističkim organizacijama često odsluže niže kazne od propisanih Kaznenim zakonom BiH, jer Sud BiH uzima u obzir olakšavajuće okolnosti. Dozvoljeno je da na presudu do godinu zatvora, osuđeni terorist može platiti novčanu u zamjenu za zatvorsku kaznu. 

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)