Životinjsko carstvo

U BiH uvezeni tigrovi, lavovi i majmuni

  • Извор: Аваз
  • 08.04.2023. 17:28

Egzotične životinje u BiH nisu česte, ali se ipak uvoze. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prva tri mjeseca tekuće godine uvezene su samo dvije alpake.

Činčile i lemuri

Godinu ranije u BiH stigli su činčile i lemuri, dok su 2021. granicu prešle i dvije dvogrbe kamile, te mužjak i ženka majmuna gibona sa žutim obrazima.

I u 2020. godini uvezena su dva majmuna, kao i jedan veliki stepski soko, dok je u 2019., prema podacima UIO, zabilježen najveći uvoz životinja egzotičnog porijekla.

Tada su stigli ženka bengalskog tigra, sibirski tigar, četiri klokana, zebra, dva geneta, američki rakun, patagonijska mara i berberska ovca.

Medvjed krenuo po

Medvjed krenuo po "lagan obrok", a onda se desio obrt

Ženka lava i jedan afrički lav stigli su 2018., dok su godinu ranije uvezeni patagonijska mara i kapibara.

Zabranjena prodaja

Važno je napomenuti da je članom 9. stav 2. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja propisano da je zabranjena prodaja egzotičnih životinja i životinja zaštićenih zakonom, dok je članom 6. stav 3. ovog zakona zabranjeno držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje, te životinjske vrste i pasmine opasne za život.

Te odredbe ne smetaju pretjerano onima koji prodaju egzotične životinje, kao ni onima koji se na taj način odluče kupiti i postati vlasnicima nekoj od njih.

Тагови: