Sjednica

U Predstavničkom domu BiH usvojeno niz važnih odluka, prošao zakon o VSTS-u

  • Извор: Агенције
  • 22.08.2023. 17:00

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održao je danas 10. redovnu sjednicu na kojoj su razmatrane, ali i usvojene brojne važne odluke.

Nakon dugotrajne i višesatne rasprave, poslanici glasaali te su između ostalog usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. Kada je riječ o Zakonu o VSTS-u, usvojen je i zaključak da preporuči Domu naroda da ovaj zakon u tom domu ide po hitnoj proceduri.

Usojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH kao i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, uz ranije usvojene amandmane.

Dodik: Usvojićemo predložene zakone i izabrati ministra finansija

Dodik: Usvojićemo predložene zakone i izabrati ministra finansija

Poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost.  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u su predložili poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj. U prvom čitanju usvojene su izmjene da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Takođe, izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM.

Ipak na Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojen je amandman SNSD-a kojima je ukinut dio izmjena koji se odnosi na plaćanje PDV-a do posljednjeg dana u mjesecu.

UIO BiH je dala negativno mišljenje na pomjeranje datuma za uplatu PDV-a i kao razlog su naveli ugroženost makroekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

U Istočnom Sarajevu sastanak vladajućih stranaka na nivou BiH

U Istočnom Sarajevu sastanak vladajućih stranaka na nivou BiH

Nakon 10. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, poslanici će u 17 sati početi 5. hitnu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda.

Na sjednici će se razmatrati tačka koja se tiče imenovanja novog ministra finansija BiH koji će zamijeniti Zorana Tegeltiju. Prema ranijem dogovoru partnera na nivou BiH, SNSD je na ovo mjesto predložio Srđana Amidžića.

Podsjetimo, predstavnici vladajućih stranaka na nivou BIH danas su održali sastanak u Istočnom Sarajevu na kojem je dogovoreno da će na sjednici Predstavničkog doma BiH biti usvojena tri zakona - o VSTS, ombudsmenu i slobodi pristupa informacijama. Ovo je poslije sastanka potvrdio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, te je rekao da će biti izabran ministar finansija i trezora.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.