Demobilisani borci FBiH

U sarajevskom kampu sastanak i odluka o masovnom protestu?

  • 22.06.2018. 18:37

Predstavnici demobilisanih boraca iz svih krajeva Federacije BiH najavili su da bi sutra trebalo da u kampu boraca u Sarajevu održe sastanak, nakon čega će na konferenciji za novinare saopštiti odluku o daljim potezima, ne isključujući ni masovne proteste.

"Najvjerovatnije će odluka biti da se ide u masovne proteste, a kada i gdje još ne znamo", rekao je Nazil Velić, jedan od demobilisanih boraca iz kampa u Alipašinoj ulici u Sarajevu. 

Velić je za "Dnevni avaz" rekao da su danas predstavnici demobilisanih boraca "išli u Parlament FBiH da bi vidjeli da nije slučajno u proceduru upućen zakon, ali im nisu ništa saopštili jer tamo nema nikoga". 

Predstavnički dom Parlamenta FBiH 23. maja usvojio je zaključak da federalno Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada moraju najkasnije za 30 dana u proceduru uputiti Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, u koji treba da budu uvrštene odredbe o boračkom dodatku i javnoj objavi registra boraca. 

Zaključak je bio i da najkasnije u roku od 30 dana bude održana sjednica o Prijedlogu zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, ali nijedan od zaključaka nije ispoštovan. 

Sastanak demobilisanih boraca trebalo bi da bude održan sutra sa početkom u 13.00 časova, a konferencija za novinare planirana je u 14.00 časova.