Afera respiratori

U srijedu nastavak suđenja Novaliću i ostalima

  • Извор: Аваз
  • 10.01.2023. 15:31

Nastavak suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim za kupovinu 100 spornih kineskih respiratora tokom epidemije virusa korona nastavlja se sutra.

Kako je najavio tužilac Džermin Pašić na ovom suđenju će se kao dokaz iznijeti informacija koju su tužioci nedavno dobili od Tužilaštva Kantona Sarajeva iz drugog predmeta, a riječ je o dokazu pribavljenom iz Njemačke, koji, prema njegovim riječima, opovrgava da se sporni respiratori mogu koristiti za kovid pacijente i da ima certifikat u BiH. 

Osim toga, tužioci su najavili da će iznijeti u narednom periodu niz dokaza replike nakon što je odbrana svih četvero optuženih iznijela svoje dokaze.

Posljednje ročište u ovom predmetu se održalo 21.12. prošle godine, kada je svjedočila radnica Ministarstva finansija FBiH Ivana Raguz, kao svjedok optužene Jelke Miličević.

Podsjećamo, u ovom predmetu su osim Fadila Novalića, optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević.