Reakcija

UIO BiH: Gužva na terminalima zbog primjene novog Zakona o carinskoj politici

  • Извор: СРНА
  • 09.02.2023. 15:14

Primjena novog Zakona o carinskoj politici BiH uslovila je potrebu izdavanja novih odobrenja za pojednostavljene carinske postupke, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) povodom navoda predsjednika Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikole Grbića da je UIO kriva za mnogo kamiona na terminalima.

Uprava za indirektno oporezivanje demantovala je te Grbićeve navode, koje je nazvala potpuno netačnim i neutemeljenim.

Iz UIO tvrde da nije tačno to što je Grbić naveo da "UIO usmjerava prevoznike na carinske terminale u privatnom vlasništvu kako bi im se plaćalo korištenje terminala".

"Oni koji moraju ići na carinski terminal u redovan carinski postupak to moraju zbog primjene novog zakona, a ne zbog UIO. Uprava će učiniti sve što može da i ti privrednici dobiju odobrenja za pojednostavljene carinske postupke što je moguće prije", saopšteno je iz UIO.

Iz UIO navode da oni obveznici koji su na vrijeme podnijeli zahtjev i u skladu sa novim zakonskim rješenjem na vrijeme dobili nova odobrenja za pojednostavljene carinske postupke - ne moraju uopšte ni ići na carinske terminale, već sve završavaju kao i ranije.

U saopštenju podsjećaju da su sva odobrenja za pojednostavljene carinske postupke, koje su izvoznici i uvoznici imali ranije, bila izdata u skladu sa prethodnim zakonom, koji se više ne primjenjuje, i ta odobrenja su se mogla koristiti do 1. februara.

Iz UIO su ukazali da su firme koje su od ranije imale takva odobrenja već nakon 1. avgusta prošle godine, kada je novi zakon stupio na snagu, trebale da ovoj upravi podnesu zahtjeve da im budu izdata nova odobrenja.

"Svi oni koji su na vrijeme podnijeli zahtjeve dobili su nova odobrenja za pojednostavljene carinske postuke i rade potpuno normalno kao što su radili i prije, bez potrebe da njihovi kamioni odlaze na carinske terminale. Oni obveznici koji nisu na vrijeme podnijeli zahtjev Upravi da dobiju nova odobrenja - moraju ići u redovnu carinsku proceduru dok im ne bude odobren pojednostavljeni carinski postupak", naglasili su iz UIO.

Iz Uprave ističu da je posebna situacija sa pojednostavljenim carinskim postupkom po fakturi, zato što novi Zakon o carinskoj politici BiH /i novi podzakonski akti/ nije ni predviđao da postoji ovo pojednostavljenje, ali da je na zakašnjeli zahtjev privrede Savjet ministara tek krajem januara usvojio Odluku o izmjeni i dopuni odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici BiH, kojim je opet data mogućnost i pojednostavljenog carinskog postupka po fakturi.

Ta odluka je stupila na snagu 4. februara, što znači da su obveznici mogli da tek od ponedjeljka, 6. februara, podnose zahtjeve Upravi za ovaj pojednostavljeni carinski postupak, a UIO će pokušati da u najkraćem vremenskom roku izda odobrenja svima koji ispune propisane uslove.

"U međuvremenu smo čak izašli u susret poslovnoj zajednici na način da smo produžili radno vrijeme pojedinih carinskih ispostava do 22.00 časa, posebno onih gdje je sada veliki broj kamiona i predmeta u redovnom carinskom postupku", navedeno je u saopštelju.

Iz UIO konstatuju da iz svega navedenog proizilazi da Uprava nije bilo šta izmijenila, već je primjena novog zakonskog rješenja uslovila potrebu izdavanja novih odobrenja za pojednostavljene carinske postuke.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić naveo je da su ubijeđeni da je ovome doprinio lobi privatnika koji je u vlasništvu 70 odsto terminala u BiH.

"Iz tih razloga i lobija privatnika pretpostavljamo da je došlo da takve situacije. Jedan primjer mogu navesti - svaki dan 300 do 400 šlepera ide za Srbiju, puta 40 KM, pa sada vidite koliko oni gube na dnevnom nivou. Zašto bi oni ukinuli to? Možemo i uporediti šta još mi dodatno gubimo dnevno. Do sada smo imali taj pojednostavljeni postupak koji smo jedva čekali, koji je donesen u avgustu 2022. godine, međutim ukinuše ga od početka februara", naveo je Grbić.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм