Ustavni sud BiH ponovo otima imovinu Republike Srpske

  • 09.06.2020. 18:42

Ponovo je Ustavni Sud BiH udario na imovinu Republike Srpske. Prihvatio je apelaciju Pravobranilaštva BiH protiv odluke vrhovnog Suda Srpske i Okružnog Suda u Trebinju, i tako odlučio da se skladište Filipovići u Foči uknjiži na BiH. 

Ustavni Sud BiH nastavlja praksu OHR-a i jedini je Ustavni sud koji donosi političke odluke, poručuje danas predsjednica Srpske. Ono što je republičko- ostaje republičko, jasna je Željka Cvhijanović.

"Nigdje ne piše u Ustavu da to pripada BiH. Nigdje se ne govori o imovini BiH. Privatizacija je provedena na osnovu teritorijanog i funkcionalnog principa, a na tim principima su rješavani svi drugi procesi. Ovo je zadiranje u ono što je suštinski važno, a to je da, osim nadležnosti koje imate, morate da imate svoju imovinu", kaže predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Na desetine je odluka tog istog Suda koje nisu izvršene, ili su izvršene parcijalno. Zato mu je upitan i kredibilitet, kaže Cvijanovićeva. Od sprovođenja takve odluke Suda, koja narušava integritet Srpske, nema ništa, poručuje premijer Radovan Višković.

"To je samo još jedna odluka Ustavnog suda BiH koja neće biti provedena", kaže Radovan Višković, premijer Srpske.

Paradoksalno je da je Ustavni Sud BiH, Srpskoj zabranio da svoju teritoriju, vojnu imovinu i zemljište knjiži na sebe, kada u Usposlednja odluka, koja se tiče skladišta u Foči, dokaz je da je cilj svega otimanje imovine Srpskoj. Kaže to savjetnik srpskog člana predsjedništva, Marko Šukalo. Republika Srpska, poručuje, ima pravo da zaštiti ono što joj pripada.

"BiH nema ni pedalj svoje teritorije. Ovim odlukama, Ustavni sud želi da nametne nekakvu teritoriju na nivou BiH. Jasna je ovdje još jedna stvar a to je da su Srbima u BiH, ugrožena ne samo nacionalna prava, već i osnovna ljudska prava i slobode , a koja su garantovana čak i poveljom UN", kaže Marko Šukalo, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Nekoliko puta su funkcioneri Srpske jasno poručili da od knjiženja vojne imovine, koja je na teritoriji Srpske na BiH nema ništa. Sporna je i odluka Ustavnog Suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Srpske iz februara, nakon koje su SNSD, Ujedinjena Srpsk i HDZ, u proceduru uputili novi Zakon o Ustavnom Sudu BiH. Njime bi se regulisao izbor Sudija, tako da u Ustavnom sudu stranaca više ne bi bilo.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.