Saopštili su

Ustavni sud BiH ukinuo pojedine odredbe akata o vraćanju nadležnosti na Srpsku

  • Извор: Агенције
  • 26.05.2022. 18:20

Ustavni sud BiH ukinuo je pojedine odredbe akata o vraćanju prenesenih nadležnosti s nivoa BiH na Srpsku, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

"Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i RS, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredaba deklaracije i zaključaka od strane Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja", saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Kako su dodali, utvrđeno je da pojedine odredbe osporenih akata nisu u skladu s Ustavom BiH, zbog čega je pojedine odredbe tih akata Ustavni sud ukinuo.

Naime, Ustavni sud razmatrao je zahtjev 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi s aktima koje je donijela Narodna skupština Srpske, a u pitanju je nekoliko zaključaka od 10. decembra 2021. godine.

Podsjetimo, Narodna skupština Srpske je na sjednici održanoj 10. decembra prošle godine usvojila pet zaključaka na ovu temu.